Baan vrij voor vrijwillig vertrek bij Brussels Airlines

©Photo News

De directie van Brussels Airlines heeft een voorakkoord gesloten over een vrijwillige vertrekregeling voor het grondpersoneel. Alleen de christelijke vakbond verzet zich.

Bij Brussels Airlines is een voorakkoord gesloten over vrijwillig vertrek bij het grondpersoneel. Dat bevestigde de luchtvaartmaatschappij maandag. Werknemers krijgen verhoogde verbrekingsvergoedingen als ze het bedrijf in onderling overleg verlaten. Daarnaast komt er een vertrekplan voor 58-plussers, met enkele uitzonderingen voor 57-plussers. 

De directie sloot enkel een voorakkoord met de liberale en socialistische vakbond. De liberale ACLVB, de grootste bond bij het bedrijf, spreekt over 'de beste oplossing in de huidige omstandigheden'. De christelijke vakbond verzet zich tegen de deal. ACV eist dat de directie de procedure van collectief ontslag volgens de Wet-Renault volgt. Volgens de christelijke vakbond wint het bedrijf geld, omdat het hogere ontslagvergoedingen niet moet betalen. Volgens topman Paul Buekenhout riskeren vrijwillige vertrekkers die geen nieuwe job vinden, bovendien sancties van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA).

Vliegend personeel

Het voorakkoord slaat voorlopig enkel op het grondpersoneel, goed voor ongeveer 1.200 werknemers. Voor het vliegend personeel (piloten en stewards) moet later een soortgelijk plan komen. Het is nog niet duidelijk hoeveel werknemers het bedrijf via het vertrekplan kunnen of moeten verlaten.

Het vrijwillige vertrekplan bij Brussels Airlines kadert in het toekomstplan 'Reboot'. Het plan moet het bedrijf tegen 2022 een winstmarge van minstens 8 procent opleveren, onder meer via een kostenbesparing van 160 miljoen euro op jaarbasis. Bij Brussels Airlines werken ongeveer 4.200 mensen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud