Belgisch boordpersoneel Ryanair staakt op 25 en 26 juli

©REUTERS

Het Belgische cabinepersoneel sluit zich op 25 en 26 juli aan bij een internationale staking bij Ryanair.

Een Europees vakbondsfront heeft donderdagochtend afgesproken dat het Ryanair-personeel uit België, Italië, Portugal en Spanje op 25 en 26 juli staakt. Het gaat in eerste instantie om het cabinepersoneel, maar de hoop is dat de piloten zich bij de actie aansluiten. 

Het Italiaanse personeel staakt om juridische redenen alleen op 25 juli. In België, Portugal en Spanje gaat het om een 48-urenstaking. De bonden mikken op 4.000 tot 5.000 deelnemers. Naar schatting 200 vluchten dreigen geannuleerd te worden.

De stakingsdagen maken deel uit van een breder syndicaal offensief. Voor Nederland en Duitsland wordt gedacht aan stakingen eind augustus, maar dat is nog niet zeker. Volgens de Nederlandse vakbond FNV Luchtvaart vindt er nog overleg plaats en zijn er geen Nederlandse acties beslist. Mogelijk sluit ook personeel uit Griekenland zich aan, raakte via de Ierse vakbond IALPA bekend.

Sommige Belgische vakbondsleiders hadden de Belgische stakingen liever in augustus gezien, maar na het Europese overleg kwamen de twee dagen in juli uit de bus.

Eisenpakket

De Europese bonden vormen front voor drie eisen: Ryanair moet het cabinepersoneel beter behandelen, de nationale arbeidswetgeving respecteren en de lokale vakbonden erkennen. De luchtvaartmaatschappij erkende recentelijk sommige vakbonden in enkele landen, maar nog niet de Belgische. De luchtvaartmaatschappij noemde de eisen van het vakbondsfront woensdagavond 'zonder voorwerp, omdat de loon- en arbeidsvoorwaarden bij Ryanair aantrekkelijk zijn'.

De bonden LBC en CNE (België), SNPVAC (Portugal), SITCPLA en USO (Spanje) en Uiltrasporti (Italië) zijn de gangmakers van het Europese front. Het is de eerste keer dat bonden uit verschillende landen zich zo verenigen. Dat was volgens hen nodig, omdat Ryanair bij een vorige staking, alleen in Portugal, werknemers uit andere landen verplichtte om de staking te breken. 

Niet meer bang

'Als de passagiers hinder ondervinden, dan zal dat de fout zijn van CEO Michael O'Leary, omdat hij weigert te onderhandelen', verklaarde Luciana Passo van de Portugese vakbond op een gezamenlijke persconferentie in Brussel. 'De Ryanair-werknemers waren lange tijd bang, maar die vrees is aan het wegebben en ze vragen ons nu om iets te doen. We weten dat twee dagen van staking niet zullen volstaan om Ryanair het geweer van schouder te doen veranderen, we zullen de beweging moeten volhouden.'

Dinsdag kondigden de Ryanair-piloten in Ierland aan dat ze op 12 juli staken. Die stakingsdag zou volgens de luchtvaartmaatschappij maar een beperkte impact hebben.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud