Advertentie
Advertentie

Belgisch-Britse tiener start solovlucht rond wereld

Zara Rutherford. ©PA Media

De Belgisch-Britse Zara Rutherford start volgende maand als 19-jarige aan een solovlucht rond de wereld.

Rutherford, die een Belgische moeder heeft en in ons land woont, kreeg het vliegen met de paplepel mee. Haar beide ouders zijn piloten. Zelf begon ze al op haar 14de met vlieglessen en vorig jaar behaalde ze haar vlieglicentie.

De tiener vertrekt op 11 augustus vanuit Brussel voor een tocht van twee of drie maanden en een afstand van 51.000 kilometer. Ze zal daarbij 52 landen aandoen en de evenaar tweemaal oversteken. Als ze slaagt in haar poging, wordt ze de jongste vrouw ooit die solo rond de wereld vloog. Het record staat op naam van Shaesta Waiz, die 30 was toen ze zich waagde aan de vliegmarathon.

Als Rutherford slaagt in haar poging, wordt ze de jongste vrouw ooit die solo rond de wereld vloog.

Rutherford, die haar trip financiert met de hulp van sponsors, vliegt met een Shark UL, een ultralicht sportvliegtuig dat goed is voor meerdere snelheidsrecords. Lukt haar onderneming, dan wordt ze de jongste persoon om met een ultralicht toestel rond de wereld te gaan.

Het doel van haar reis is onder meer andere vrouwen warm te maken voor een STEM-opleiding. STEM staat in het Engels voor wetenschap, technologie, engineering en wiskunde. Zelf blinkt ze uit in STEM-vakken. Ze wil ook andere vrouwen ertoe aanzetten om in haar voetsporen te treden, voor records te gaan en de concurrentie aan te gaan met mannen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud