Belgisch luchtruim gaat dicht wegens staking

De controletoren van Skeyes (ex-Belgocontrol) ©BELGA

De luchtverkeersleider Skeyes sluit vanaf 22 uur het Belgische luchtruim voor vliegverkeer gedurende 24 uur. Er is te weinig zicht op de personeelsbezetting om de veiligheid te garanderen.

'Ondanks alle inspanningen die de directie geleverd heeft, heeft het bedrijf 6 uur voor de start van de nationale staking onvoldoende zicht op de personeelsbezetting tijdens de actie', zegt de luchtverkeersleider.

'Werknemers van Skeyes moeten hun intenties om al dan niet te werken tijdens syndicale acties vooraf niet kenbaar maken. Er is geen zekerheid over het aantal medewerkers op een beperkt aantal cruciale posten.'

Skeyes ziet zich daarom genoodzaakt tot de meest drastische maatregel en laat geen luchtverkeer toe tussen dinsdag 12 februari 22 uur en woensdag 13 februari 22 uur. Dat wil zeggen dat geen enkel passagiers- of cargovliegtuig zal kunnen landen op de belangrijkste luchthavens in ons land. Ook opstijgen zal niet mogelijk zijn.

Maandagavond hoopte de directie nog genoeg werkende luchtverkeersleiders te hebben om op halve capaciteit te draaien, maar daar moet ze op terugkomen. 

Geen minimale dienstverlening

Het Belgische luchtruim is niet voor 100 procent afgesloten tijdens de staking. Er is een minieme bezetting van luchtverkeersleiders, waardoor medische vluchten, noodlandingen, militaire en regeringsvluchten wel kunnen doorgaan. Ook overvliegend luchtverkeer, dat wordt afgehandeld door de Europese luchtverkeersleider Eurocontrol, blijft mogelijk.

Maar een minimale dienstverlening, zoals bij het spoor, is er bij de luchtverkeersleiders niet. In het regeerakkoord staan plannen daarover en midden 2015 werden gesprekken opgestart, maar die zijn sindsdien stilgevallen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud