Belgische hulp voor Lufthansa kan Duits reddingspakket verkleinen

Lufthansa onderhandelde met de Duitse regering een reddingspakket van 9 miljard euro. ©REUTERS

Als de Belgische regering steun geeft aan Brussels Airlines, wordt dat bedrag mogelijk afgetrokken van het reddingspakket dat eigenaar Lufthansa van de Duitse regering kreeg.

Lufthansa sloot vorige week een akkoord met de regering-Merkel over een reddingspakket van 9 miljard euro. Maar als de Duitse luchtvaartgroep in België, Oostenrijk en Zwitserland de verhoopte 2 miljard euro door de overheid gewaarborgde leningen krijgen, zou dat bedrag in mindering worden gebracht van de Duitse steun. Dat heeft Lufthansa-CEO Carsten Spohr woensdag gezegd bij de toelichting van de kwartaalresultaten.

Met de Zwitserse regering bereikte Lufthansa al een akkoord over steun voor dochters Swiss en Edelweiss. De luchtvaartmaatschappijen kunnen voor omgerekend 1,4 miljard euro leningen aangaan bij een bankenconsortium, waarbij de Zwitserse overheid voor 85 procent garant staat.

Belgische hulp

In België en Oostenrijk lopen de onderhandelingen over staatshulp nog. Lufthansa vraagt minstens 290 miljoen euro staatssteun voor Brussels Airlines en 767 miljoen euro voor Austrian Airlines. Als Lufthansa die steun krijgt, wordt dat bedrag afgetrokken van de lening van 3 miljard euro die de Duitse overheidsbank KfW het bedrijf toekende. Volgens Spohr kan de Duitse regering nog beslissen om van het aanrekenen van de buitenlandse hulp af te zien.

Volgens de CEO heeft Lufthansa geen 11 miljard euro nodig en kan de groep het zelfs met minder dan 9 miljard stellen. Nochtans zit het bedrijf financieel in zwaar weer. De groep Lufthansa boekte in het eerste kwartaal een nettoverlies van 2,1 miljard euro.

Brussels Airlines leed in de eerste drie maanden van dit jaar een operationeel verlies (ebit) van 93 miljoen euro, bijna dubbel zoveel als een jaar eerder. Het aantal passagiers van de Belgische dochter zakte met een kwart tot 1,55 miljoen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud