Advertentie

Belgische vliegverkeer ook volgende week verstoord

©Photo News

De vakbond ACV-Transcom gaat ook volgende week door met prik- en stakingsacties bij luchtverkeersleider Skeyes, het vroegere Belgocontrol.

De directie van Skeyes kondigde vrijdagavond een sociaal akkoord aan bij de luchtverkeersleider, maar al snel bleek dat de vakbond ACV-Transcom de deal een onvoldoende gaf. 'Dit is geen goed akkoord en zeker geen vooruitgang voor het personeel", verklaarde ACV-vakbondsman Kurt Callaerts. De socialistische bond ACOD vond de toezeggingen door de directie wel voldoende.

Tijdens het weekend komen er geen acties, maar vanaf maandag dreigt er net als afgelopen week hinder in de luchthavens wegens een tekort aan luchtverkeersleiders, onder meer via ziektemeldingen. 'Er zijn zieken en afwezigen genoeg, waardoor bijkomende stakingsacties niet nodig zijn. Voor ACV-Transcom duurt de impasse voort.... Het belooft een hete periode te worden', dreigt de christelijke bond.

ACV-Transcom zegt de meerderheid van het personeel achter zich te hebben. 'Skeyes heeft zijn akkoord en houdt geen rekening met de meerderheid van zijn personeel en personeelsvertegenwoordigers. Dit is dan sociale dialoog waarbij je mag onderhandelen met de handen op de rug', hekelt Callaerts. 'De continuiteit gaat duidelijk voor op veiligheid. De onmenselijke uurroosters blijven aanhouden.'

Paasvakantie

De directie benadrukt dat het akkoord een antwoord geeft op de belangrijkste verzuchtingen. Het sociaal akkoord treedt in voege, en de directie heeft alle partners volgende week dinsdag uitgenodigd voor verdere toelichting. 

De druk om tot een oplossing te komen wordt almaar hoger, want binnenkort begint de paasvakantie, een topperiode voor de luchtvaart. Arnaud Feist, de topman van Brussels Airport, waarschuwde al voor 'een onbeheersbare situatie' op de luchthaven en voor het mogelijke vertrek van cargomaatschappijen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud