'Berlijn en Europese Commissie bereiken compromis over Lufthansa'

Zet de raad van bestuur van Lufthansa op Pinkstermaandag dan toch het licht op groen voor het reddingsplan voor de groep? ©EPA

De Duitse bondsregering en de Europese Commissie hebben volgens mediaberichten allicht een deal bereikt over het reddingspakket voor luchtvaartmaatschappij Lufthansa. Daardoor zou de raad van bestuur van de groep nog tegen Pinksteren zijn fiat kunnen geven.

Eerder deze week was het reddingspakket van 9 miljard euro dat Berlijn voor Lufthansa had uitwerkt nog op de helling komen te staan nadat de raad van bestuur van de luchtvaartmaatschappij zich er tegen had verzet. Om de staatssteun toe te laten, eist de Europese Commissie dat Lufthansa  afstand doet van een aantal start- en landingsrechten op de luchthavens van Frankfurt en München. Maar volgens de Lufthansa-bestuurders zou dat leiden tot een verzwakking van de draaischijffunctie van de maatschappij op haar 'heimatluchthavens'.

Volgens de Duitse krant Handelsblatt is er nu dus toch een compromis. In de oorspronkelijke deal zou de Europese Commissie hebben geëist dat Lufthansa zijn vloot met 20 vliegtuigen moest afbouwen. Maar volgens Handelsblatt is dat aantal nu teruggebracht naar 8, terwijl Lufthansa ook nog afstand zou moeten doen van 24 start- en landingsrechten in de 'heimatluchthavens'. De raad van bestuur van Lufthansa zou daarover op Pinkstermaandag moeten beslissen. 

Lufthansa liet vrijdagnacht weten dat het bedrijf het compromis aanvaardt dat werd onderhandeld tussen Berlijn en de Europese Commissie. 

De discussie over het reddingspakket van Lufthansa kan ook gevolgen hebben voor Brussels Airlines. De Belgische dochter van de Duitse luchtvaartgigant vraagt 390 miljoen euro staatssteun van de Belgische federale regering om de coronacrisis te overleven. .

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud