Berlijn koppelt redding Lufthansa aan orders voor Airbus

Berlijn zou eisen dat Lufthansa zijn bestellingen bij Airbus nakomt. ©EPA

De onderhandelingen over Duitse staatssteun voor de luchtvaartmaatschappij Lufthansa lopen vertraging op. Berlijn wil dat de groep haar bestellingen bij Airbus nakomt, meldt de krant Handelsblatt.

Een deal waarin Lufthansa  9 miljard euro zou krijgen van de Duitse staat in ruil voor een aandelenbelang van 20 procent leek donderdag nog maar een kwestie van uren. Maar de gesprekken lopen nu toch vertraging op, schrijft de Duitse zakenkrant Handelsblatt. De regering-Merkel zou eisen dat de luchtvaartmaatschappij haar bestellingen bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus nakomt.

Voor Lufthansa zou dat betekenen dat de komende jaren zowat 5,5 van de 9 miljard euro staatssteun feitelijk naar Airbus  vloeit. Dat is het bedrag van de bestellingen die de maatschappij voor het uitbreken van de coronacrisis bij Airbus had geplaatst.

Lufthansa-topman Carsten Spohr had erop gerekend dat hij de orders bij Airbus en het Amerikaanse Boeing grotendeels zou kunnen uitstellen. De voorbije weken onderhandelde hij daarover met beide bedrijven.

Put

Voor de twee grootste vliegtuigbouwers ter wereld dreigt een gigantische financiële put door het stilvallen van de wereldwijde luchtvaartmarkt. Het lijkt erop dat Berlijn met de steun aan Lufthansa twee vliegen in één klap probeert te slaan door ook Airbus mee recht te houden. De Duitse staat is met bijna 11 procent van het kapitaal een belangrijke minderheidsaandeelhouder van Airbus Group, het vroegere EADS. Frankrijk bezit eveneens 11 procent, Spanje 4,1 procent. Bijna driekwart van de aandelen noteren op de beurs.

5,5 miljard
Bestellingen bij Airbus
Lufthansa had voor het uitbreken van de coronacrisis voor 5,5 miljard euro vliegtuigen besteld bij Airbus.

Volgens Handelsblatt is de bestuursvergadering van Lufthansa, die normaal vrijdag zou bijeenkomen over de deal, verplaatst naar maandag. Dat geeft beide partijen nog een weekend tijd om een compromis uit te werken. Officieel wilde Lufthansa noch de regering commentaar kwijt.

De Duitse vakbond UFO betreurt dat het akkoord er volgens haar niet op gericht is banen te redden. ‘Onze leden waren bereid inleveringen te aanvaarden, maar alleen in ruil voor het behoud van jobs’, zegt UFO-woordvoerder Nicoley Baublies.

Brussels Airlines

Zolang er geen deal is over Duitse steun, is het ook voor de Belgische regering moeilijk te landen met een akkoord over Brussels Airlines, dat een dochterbedrijf is van Lufthansa. Ook daar zitten beide partijen niet op één lijn over de voorwaarden voor staatssteun. Het belangrijkste struikelblok blijft dat de regering aandelen wil in ruil voor geld, terwijl Lufthansa geen politieke minderheidsaandeelhouder naast zich wilt.

Volgens een bron bij het dossier wordt overwogen in plaats van aandelen effecten zonder stemrecht te gebruiken, zoals winstbewijzen of converteerbare leningen. Op die manier kan de overheid wel een financieel rendement boeken op haar investering, maar zou ze niet mee aan de knoppen zitten van de luchtvaartmaatschappij. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud