Beslissing in kort geding Skeyes valt over twee weken

De verkeerstoren van Skeyes op de luchthaven van Zaventem. ©Photo News

De ondernemingsrechtbank spreekt zich over twee weken uit over de vraag of de luchtverkeersleider een ononderbroken dienstverlening moet verzekeren.

De ondernemingsrechtbank van Brussel velt binnen 14 dagen haar oordeel in het kort geding dat Brussels Airport, Brussels Airlines en TUI fly hebben aangespannen tegen de luchtverkeersleider Skeyes. Dat kondigde de rechtbank dinsdag aan na de pleidooien van de verschillende partijen.

De luchthavenuitbater en de luchtvaartmaatschappijen eisen een ononderbroken dienstverlening van Skeyes, op straffe van dwangsommen, maar volgens de luchtverkeersleider is dat een onmogelijke eis en is de ondernemingsrechtbank niet eens bevoegd.

Dwangsom

Brussels Airport, Brussels Airlines en TUI fly hekelen dat het luchtruim de voorbije maanden minstens een op de drie dagen gedeeltelijk of volledig gesloten is geweest, met zware, ook financiële gevolgen voor de luchthaven en de maatschappijen. Ze willen een herhaling vermijden in de drukke zomermaanden en vragen een dwangsom van 50.000 euro voor elke vlucht van of naar de luchthaven die vertraging heeft, moet uitwijken of geannuleerd moet worden door storingen bij Skeyes.

Bij Skeyes klinkt het dat de ondernemingsrechtbank niet bevoegd is omdat het bedrijf geen naamloze vennootschap van publiek recht is, maar een autonoom overheidsbedrijf. Het bedrijf zegt geen enkele wettelijke verplichting te hebben om het luchtverkeer te garanderen.

Nog volgens Skeyes hebben controleartsen vastgesteld dat alle luchtverkeersleiders die zich als ziek opgaven ook echt ziek waren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud