Advertentie

Bewakingsagenten blokkeerden luchthaven Charleroi

©Emy Elleboog

De bewakingsagenten op de luchthaven van Charleroi legden voor de tweede dag op rij in de voormiddag het werk neer. Dat leidde tot lange rijen van wachtende passagiers. Het blijft onduidelijk of er vrijdag nog acties volgen.

De bewakingsagenten van Securitas blokkeerden donderdag in de late voormiddag alle ingangen, waardoor niemand kon vertrekken. Honderden mensen stonden daardoor buiten te wachten. Een tiental passagiers zou zijn vlucht hebben gemist, meldt de nieuwssite Sudinfo.be.

De bewakingsagenten voerden actie omdat ze vinden dat ze te weinig verdienen in verhouding tot de moeilijke werkomstandigheden en -uren. Dat is ook de inzet van het sociaal overleg op nationaal niveau.

De vakbonden hadden woensdag nog aangekondigd dat er, na een voorstel van de werkgevers, tot 23 april, het einde van de paasvakantie, geen acties te vrezen zijn. Maar dat leek de plaatselijke bewakingsagenten er niet van te weerhouden om toch spontaan actie te voeren. De actie werd in de loop van de middag opgeheven. Het is onduidelijk of er vrijdag acties komen. 

Uittocht paasvakantie

De staking is een deuk in de reputatie van Securitas, dat nog maar recent het contract binnenhaalde om voor de luchthavenuitbater BSCA personen en bagage in de luchthaven te controleren en de perimeter te bewaken. Het gaat alles samen om ongeveer 300 bewakingsagenten.

De grote vraag is hoe groot de hinder vrijdag zal zijn, bij de start van de paasvakantie-uittocht. Omdat alle vluchten vol zitten, zal het een onbegonnen zaak zijn om passagiers die door acties hun vlucht missen een plaatsje op een volgende vlucht te geven.

Een woordvoerder van BSCA zegt 'zich zorgen te maken' en hoopt dat de werknemers en de directie bij Securitas een akkoord bereiken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud