'Boeing 777 verloor motoronderdelen door metaalmoeheid'

Verschillende brokstukken vielen neer in een woonwijk in Denver. ©Photo News

Het spectaculaire incident waarbij een Boeing 777 van luchtvaartmaatschappij United Airlines motoronderdelen verloor boven de Amerikaanse stad Denver is wellicht te wijten aan metaalmoeheid.

Een eerste onderzoek van de Amerikaanse ongevallenautoriteit NTSB toont aan dat een van de motorbladen van de Boeing 777 die afgelopen weekend brokstukken rondstrooide over een woonwijk in Denver metaalmoeheid vertoonde. Volgens voorzitter Robert Sumwalt lag een barst die doorheen de tijd groeide aan de basis van het incident. Twee bladen van de straalmotor werden beschadigd. Een werd teruggevonden in een voetbalveld, het andere bleef in de motor steken.

De rechtermotor van de Boeing 777-220 van Unites Airlines vloog zaterdag kort na het opstijgen in Denver in brand. Verschillende brokstukken vielen neer in een woonwijk in Denver, in de staat Colorado. De piloten maakten rechtsomkeer en konden het toestel veilig aan de grond zetten. Er vielen geen gewonden.

Aan de grond

De vliegtuigbouwer Boeing raadde zondagavond aan 128 Boeing 777's wereldwijd voorlopig aan de grond te houden voor nadere inspectie. Het gaat om een reeks toestellen uitgerust met een bepaald type motoren van Pratt & Whitney.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA bekijkt de zaak. In december zouden er al motorproblemen zijn geweest tijdens een vlucht van een Boeing 777 van Japan Airlines. Het ging om eenzelfde P&W-motor en sindsdien werden die motoren in Japan nauwer gecontroleerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud