Boeing doet weer zaken met gebande 737 MAX-toestellen

De 737 MAX-toestellen veroorzaakten twee fatale crashes in oktober 2018 en maart van dit jaar. Sindsdien geldt een vliegverbod. ©REUTERS

De vliegtuigbouwer is erin geslaagd deals te sluiten voor zo'n 60 737 MAX-vliegtuigen, het type dat al maanden aan de grond gehouden wordt na twee fatale crashes.

Op de tweejaarlijkse Dubai Air Show heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing gescoord met de verkoop van zo'n 60 737 MAX-vliegtuigen, de toestellen die sinds maart gebannen zijn uit het luchtruim. Het gaat om een tijdelijke goedkeuring terwijl het bedrijf wacht op een 'go' van de autoriteiten om de betwiste toestellen weer de lucht in te krijgen.

De klanten zijn onder andere Kazachstan en Turkije. Air Astana, een Kazachse maatschappij, tekende een contract voor 30 toestellen voor zijn dochter FlyArystan. Het Turkse SunExpress sluit een deal over tien toestellen, terwijl het wacht op de 32 eerder bestelde vliegtuigen die nog niet in gebruik zijn. Een onbekende derde klant is goed voor 20 van de 737 MAX-toestellen.

9 miljard dollar
Kosten
De problemen met de 737 MAX-vliegtuigen hebben Boeing al ruim 9 miljard dollar gekost.

Al vijf maanden moet Boeing zijn 737 MAX-toestellen wereldwijd aan de grond houden. In een halfjaar vielen 346 doden bij twee crashes met zo'n vliegtuig, veroorzaakt door software die de neus van het toestel naar beneden duwt. Die problemen wegen op het orderboek en hebben de vliegtuigfabrikant al ruim 9 miljard dollar gekost. Bovendien moet Boeing rekening houden met de financiële compensatie aan de nabestaanden.

Momentum

'Dit creëert een momentum', zei Stan Deal, de commerciële chef bij Boeing, na de aankondiging van de Air Astana-deal die wordt gewaardeerd op 3,6 miljard dollar (3,25 miljard euro) vóór gebruikelijke kortingen. 'Dat drie klanten voor de MAX kiezen, daar tekenen we elke dag voor.'

Maar analisten zijn kritisch voor de MAX-deals. 'De orders zijn relatief bescheiden vergeleken met de MAX-achterstand van 4.525 vliegtuigen, maar ze zijn wel een blijk van vertrouwen', zegt Sheila Kahyaoglu, een analist bij Jefferies.

Drie klanten die voor de MAX kiezen, daar tekenen we elke dag voor.
Stan Deal
Commercieel chef bij Boeing

Boeing verwacht dat het vliegtuig tegen het einde van het jaar opnieuw een duim omhoog krijgt in de VS. Het aandeel daalde dinsdag met 0,7 procent, maar is de afgelopen maand met ongeveer 11 procent gestegen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud