Boeing mag weer de lucht in met 737 MAX

De Boeing 737 MAX. ©via REUTERS

De Boeing 737 MAX, waar vorig jaar twee dodelijke crashes mee gebeurden, is door de Europese luchtvaartautoriteit veilig bevonden om opnieuw te vliegen.

Dat heeft de topman van het Europese luchtvaartagentschap EASA vrijdag gezegd. Tegen het einde van het jaar zou de Boeing 737 MAX in Europa weer de lucht in mogen. Vermoedelijk geeft ook de Amerikaanse luchtvaartautoriteit in november groen licht.

Anderhalf jaar geleden werden alle toestellen van dat type aan de grond gehouden na twee crashes in Indonesië en Ethiopië. Daarbij kwamen 346 mensen om het leven. In beide gevallen werd eenzelfde softwareprobleem als oorzaak aangewezen.

600 miljoen
verlies
Boeing bedrijf slikte vorig jaar een verlies van ruim 600 miljoen dollar.

Dat alles resulteerde in de grootste crisis ooit in de geschiedenis van Boeing. Het bedrijf slikte vorig jaar - toen zelfs nog geen sprake was van een pandemie - een verlies van ruim 600 miljoen dollar.

De crisis liet zich voelen tot in het Belgische bedrijfsleven, bij onder meer Solvay en Sonaca, die materialen en onderdelen leveren aan Boeing.

Het deed ook de kop van CEO Dennis Muilenburg rollen. Dat hij geregeld liet uitschijnen dat de 737 MAX snel weer de lucht in kon, werd hem niet in dank afgenomen.

Boeing heeft zo’n 400 toestellen van het type 737 MAX klaarstaan om uit te leveren, maar door de massale orderannulaties de voorbije maanden en kwartalen vindt waarschijnlijk meer dan de helft niet meteen een koper.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud