Boeing na 102 jaar over omzetgrens van 100 miljard dollar

De stand van Boeing op een luchtvaartexpo in Peking. Het bedrijf profiteert van de groei van de luchtvaart. ©EPA

De Amerikaanse vliegtuigbouwer verwacht dit jaar een nieuw recordaantal vliegtuigen te leveren.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing, naar geleverde toestellen de grootste speler ter wereld, zette in 2018 zijn beste resultaten ooit neer. Voor het eerst in zijn 102 jaar oude geschiedenis boekte hij meer dan 100 miljard dollar (87,6 miljard euro) omzet, dankzij de levering van een recordaantal verkeersvliegtuigen. Dat was een gevolg van de sterke vraag naar verplaatsingen via de lucht.

Topman Dennis Muilenburg rekent erop dat de resultaten dit jaar verder stijgen. Zo verwacht Boeing in 2019 tot 905 toestellen te kunnen leveren, waardoor het record van 806 stuks van vorig jaar zou sneuvelen. De omzet steeg vorig jaar met 8 procent tot 101,1 miljard dollar. De nettowinst ging met bijna een kwart omhoog tot iets minder dan 10,5 miljard dollar.

Pentagon

Het bedrijf is ook actief in dienstverlening aan de luchtvaart, defensie en ruimtevaart. In de defensietak stegen de kosten omdat Boeing agressief meebood voor drie contracten van het Pentagon, onder meer voor tankvliegtuigen. Het boekte voor het eerst sinds 2011 een overwinning.

Het totale orderboek heeft een waarde van 490 miljard dollar, met bestellingen voor bijna 5.900 verkeersvliegtuigen.

Boeing gaf aan voor dit jaar op een omzet te rekenen van 109,5 miljard tot 111,5 miljard dollar en een hogere winst. De prognoses liggen hoger dan verwacht, net als de vierdekwartaalwinst. De beleggers reageerden dan ook enthousiast. Er heerste ook opluchting dat de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China, en de wereldwijde groeivertraging, blijkbaar weinig impact hebben op Boeing.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud