Boeing bevriest productie 737 MAX

Een Boeing 737 MAX. Boeing legt de productie van de toestellen stil. ©AFP

De Amerikaanse vliegtuigbouwer legt de bouw van zijn 737 MAX stil na een rampjaar voor de toestellen.

De Amerikaanse vliegtuigmaker Boeing stopt in januari met de productie van de 737 MAX. Zowel in oktober 2018 als in maart 2019 crashte een Boeing van dat type. De beslissing dreigt een schokgolf door de Amerikaanse industrie te sturen in het jaar van de Amerikaanse verkiezingen. Boeing telt zo'n 600 toeleveranciers in de VS.

4,4 miljard dollar

Boeing neemt de beslissing omdat de productie van de toestellen, die aan de grond moeten blijven, te veel cash opslorpt. Per kwartaal kost de 737 MAX Boeing 4,4 miljard dollar aan cash, schatten analisten. Nadat de luchtvaartautoriteiten de toestellen aan de grond hebben gezet, staan 400 737 MAX-vliegtuigen te wachten op een koper. Boven op de kosten voor de productie volgt nog een schadevergoeding aan luchtvaartmaatschappijen die nog hoger zal liggen.

De beslissing om de productie te stoppen toont dat de problemen met de 737 MAX nog jaren zullen aanslepen.

Geen dividendverhoging

Maandagavond daalde Boeing 4 procent op Wall Street, nadat The Wall Street Journal op basis van bronnen in het bedrijf het nieuws gemeld had. Boeing bevestigde het nieuws nabeurs, waarna de koers verder zakte. Voor het eerst in een decennium verhoogt Boeing het dividend niet. Ook alle inkopen van eigen aandelen zijn geschorst sinds de tweede crash met een 737 MAX.

De directie van Boeing stelt dat ze de beslissing nam omdat het niet duidelijk is of de vliegtuigen in 2020 mogen vliegen of zelfs mogen worden gebruikt om piloten op te leiden. Ze zegt ook dat het afleveren van al gemaakte vliegtuigen voorrang heeft.

Eind vorig jaar crashte een toestel van Lion Air in Indonesië, waarbij 189 mensen om het leven kwamen. Op 10 maart stortte een 737 MAX van Ethiopian Airlines neer. Alle 157 inzittenden kwamen om. Na die beslissing volgde het langste vliegverbod ooit voor een Amerikaanse vliegtuigbouwer.

12.000 mensen

De oorzaak van de crash is een softwarefout, waardoor de neus van het toestel naar beneden werd geduwd. Boeing is bezig met een update. De aanpassingen aan het toestel moeten door alle betrokken luchtvaartautoriteiten worden goedgekeurd.

De 737 MAX is het best verkopende vliegtuig van Boeing. Er werken 12.000 mensen aan de toestellen. Ze blijven tot nader order actief bij Boeing, in afwachting van het hernemen van de productie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud