Advertentie

Boeing verhoogt prognose nieuwe vliegtuigorders

Rompen van een 737 in de Boeing-fabriek in Renton ©reuters

De markt heeft de komende twee decennia 36.770 vliegtuigen nodig, zo voorspelt Boeing, en verhoogt daarmee zijn jaarlijkse prognose met ruim vier procent. Luchtvaart blijft sneller groeien dan de wereldeconomie.

Elk jaar kijkt de sector uit naar de 'Current Market Outlook (CMO)' van Boeing. Daarin schetst de grootste vliegtuigbouwer ter wereld zijn verwachtingen voor de luchtvaartindustrie voor de komende 20 jaar. Die liggen traditioneel hoger dan de prognoses voor de wereldeconomie. Boeing gaat uit van een groei vande mondiale economie van 3,2 procent gemiddeld tot 2033, maar denkt dat het luchtvrachtverkeer met 4,7 procent zal toenemen en het passagiersverkeer zelfs met 5,0 procent. Die parameters liggen hoger dan bij de vorige CMO en dus schat Boeing ook de vraag naar nieuwe vliegtuigen hoger in.

Tot 2033 zouden 36.770 grote commerciële vliegtuigen (meer dan 35 stoelen) verkocht worden voor een totaal bedrag van 5.200 miljard dollar. Dat zijn er 4,2 procent meer dan in de prognose van 2013; de verkoopwaarde ligt zelfs 8,3 procent hoger. Ongeveer een derde van die toestellen moet oudere exemplaren vervangen: twee derden gaat naar capaciteitsgroei. Middelgrote vliegtuigen voor de korte en middellange afstand zoals de A320 en de B737 maken nog steeds de bulk uit van dat potentieel met 25.680 stuks of ruim 1.000 meer dan vorig jaar gedacht.

Een groot deel van die zng. 'single aisle'-vliegtuigen gaat naar budgetvliegers (LCC). Die maakten volgens Boeing in 2003 nog maar 7 procent uit van de wereldmarkt; vandaag is dat gestegen tot 16 procent en tegen 2033 zou dat oplopen tot 21 procent. Maar tegen die tijd is een LCC niet meer wat hij nu is. 'Businessmodellen vervagen', aldus Boeing, 'de scheiding tussen netwerkcarriers, LCC's en vakantievliegers vervaagt: lowcostcarriers trekken steeds meer zakenklanten aan, netwerkcarriers komen ook op het terrein van de lowcosts en vakantievliegers bieden vaker losse tickets aan.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud