Boeing veroorzaakt schokgolf tot in België

Sinds in 2018-2019 346 mensen om het leven kwamen in twee crashes staan wereldwijd alle 737 MAX-toestellen aan de grond. ©EPA

De Waalse producent van vliegtuigonderdelen Sonaca dreigt een kwart van zijn omzet te verliezen. Ook andere leveranciers houden de adem in.

Na de twee noodlottige crashes met een 737 MAX in 2018 en eerder dit jaar schort de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing de productie van zijn bestsellertoestel vanaf januari voor onbepaalde tijd op. De beslissing dreigt ernstige gevolgen te hebben voor de producenten van vliegtuigonderdelen, ook in ons land.

Boeing is een van de grootste werkgevers van de Verenigde Staten land en telt er zo’n 600 toeleveranciers. Enkele zijn een onderdeel van Belgische producenten van vliegtuigonderdelen, waaronder het Waalse Sonaca.

4,4 miljard
Factuur
Het 737 MAX-debacle kost Boeing 4,4 miljard dollar per kwartaal.

‘Wij leveren via onze Amerikaanse fabriek onderdelen aan Boeing’, zegt topman Bernard Delvaux. ‘De productie van de 737 MAX is goed voor 25 procent van onze groepsomzet. Op dit moment leveren we nog, maar niemand weet wat Boeing gaat beslissen. Als het de productie van de 737 MAX definitief stopzet, hebben we een groot probleem.’ Bij Sonaca in de Verenigde Staten werken 1.000 van de 2.200 werknemers uitsluitend voor de 737 MAX.

Ook de Belgische luchtvaartbedrijven BMT Aerospace en Asco leveren onderdelen voor de 737 MAX. ‘Als Boeing de productie bevriest, zullen minder motoren worden geproduceerd. Dat zal een impact hebben op ons, omdat wij tandwielen voor vliegtuigmotoren leveren’, is bij BMT te horen.

Solvay

Ook de Belgische chemiegroep Solvay wordt mogelijk getroffen door de beslissing van Boeing. Volgens analisten vertegenwoordigt de 737 MAX zo’n 10 procent van de inkomsten uit composietmaterialen. Dat is 1 procent van de groepsomzet, die in 2018 afklokte op 10,2 miljard euro.

Een ander slachtoffer is de luchtvaartmaatschappij TUI, die zeventig toestellen bij Boeing bestelde. Zolang de vliegtuigen aan de grond staan en de nieuwe exemplaren niet arriveren, kan TUI niet anders dan vliegtuigen tegen woekerprijzen leasen bij externe bedrijven. In Zaventem staan vier toestellen aan de grond.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud