Bonden geven Ryanair week tijd voor nieuwe cao

Ryanair wordt al wekenlang geteisterd door sociale onrust. ©EPA

De Belgische vakbonden geven lagekostenmaatschappij Ryanair een week tijd om het Belgisch arbeidsrecht te erkennen.

De Belgische vakbonden hebben dinsdag tijdens een vergadering met de directie van de Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair een voorstel tot collectieve arbeidsovereenkomst (cao) overgemaakt.

De tekst, ingediend door het gemeenschappelijk vakbondsfront, omvat dat Ryanair het Belgisch arbeidsrecht en rechtbanken erkent. En dat vanaf een bepaalde datum, wellicht 1 januari 2019. Ryanair heeft zeven dagen de tijd om te antwoorden op de inhoud van de tekst, zeggen de bonden.

Volgens vakbondsman Filip Lemberechts van de liberale bond ACLVB zou Ryanair zo'n erkenning kunnen overwegen, maar dan eerder tegen 2022, wanneer een Europese regelgeving ervoor zal zorgen dat werknemers zullen moeten kiezen of ze onderworpen willen worden aan de Ierse fiscale regelgeving, of die van het land waar ze actief zijn.

Overwinning

Als Ryanair akkoord zou gaan met de tekst - wat volgens Lemberechts een overwinning zou betekenen - zou dat een basis vormen voor de installatie van een syndicale delegatie, die vervolgens onderhandelingen zou kunnen opstarten over onder meer rust- en werktijden, aldus de vakbondsman.

De christelijke bediendebond gaat uit van een negatief antwoord van Ryanair op het voorstel. 'De tekst is bovendien enkel een document om de toepassing van de wet te vragen', aldus vakbondsman Didier Lebbe.

De christelijke vakbond en zijn verschillende Europese tegenhangers waren vorige week samengekomen in Rome en zien elkaar donderdag in Brussel om de datum van 28 september officieel vast te leggen voor 'de grootste staking uit de geschiedenis van Ryanair'. Op dezelfde dag zullen ze om 15.00 uur een ontmoeting hebben met een vertegenwoordiger van de Europese Commissie, aan wie ze al herhaaldelijk hun klachten geuit hebben.

Duitsland

Ryanair kampt al geruime tijd met sociale onrust. Eveneens dinsdag bleek dat het bedrijf niet te spreken is over de 24-uursstaking die de Duitse piloten van de Ierse prijsvechter voor woensdag hebben aangekondigd. Volgens de maatschappij valt de nieuwe werkonderbreking niet te rechtvaardigen gelet op de toezeggingen die reeds zijn gedaan in het cao-conflict. Het bedrijf dreigde dat er banen in gevaar komen.

De Duitse piloten kondigden de actie maandagavond aan in hun roep om betere arbeidsvoorwaarden. Ryanair heeft naar eigen zeggen al een loonsverhoging in het vooruitzicht gesteld. Ook zijn de vliegers lokale contracten aangeboden. Daarmee is er geen grond meer voor verstoringen, aldus Ryanair.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect