Brexit-ruzie over satellietnavigatie Galileo

Een raket met twee satellieten voor het Europese satellietproject Galileo stijgt op. ©REUTERS

De brexit creëert een hoog oplopende ruzie over het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo. De Britse regering overweegt het te saboteren door cruciale encryptietechnologie niet langer te delen.

Iedere grote macht ter wereld heeft of werkt aan satellietnavigatieysteem: de Amerikanen hebben GPS, de Chinezen BeiDou, de Russen Glonass en de Europeanen Galileo. Het betekent dat via de Galileo-satellieten toch nog satellietnavigatie mogelijk blijft in Europa als de Amerikanen zouden beslissen om GPS uit te schakelen in Europa.

Maar waar brengt dat de Britten na de brexit? Over die vraag sluimert al een tijdje een ruzie, die nu begint te escaleren.

In tegenstelling tot GPS, BeiDou of Glonass is Galileo een niet-militair systeem, maar toch blijkt dat sommige satellietinfo bijzonder gevoelig wordt beschouwd voor nationale veiligheid. De Europese Commissie wil daarom dat alleen bedrijven uit de EU mogen werken met (militair) gevoelige informatie in het Galileo-systeem.

In Londen wordt dat gezien als een vorm van protectionisme om Britse bedrijven uit te sluiten van lucratieve veiligheidscontracten. Premier Theresa May heeft nu ingenieurs en luchtvaartexperten de opdracht gegeven de opties te bekijken voor een eigen, Brits, systeem.

Galileo saboteren

Op de ministerraad heeft Philip Hammond volgens Financial Times het idee gelanceerd om nog een stap verder te gaan. Hij opperde het voorstel om Galileo te saboteren.

De encryptietechnologie die gevoelige informatie in Galileo beschermt, is namelijk hoofdzakelijk ontwikkeld door de Britse afdeling van het Canadese CGI. Voor de zekerheid heeft dat bedrijf een vestiging in Nederland geopend, maar de Commissie heeft CGI nu toch een contract aangeboden om die encryptietechnologie over te dragen aan het Franse Thales.

Hammond oppert nu om dat niet te laten gebeuren, schrijft Financial Times. Die 'sabotage' zou het kostenplaatje voor Galileo van tien miljard euro naar elf miljard duwen en een uitstel van drie jaar betekenen.

Het VK beseft wel dat het CGI het Verenigd Koninkrijk niet kan verbieden om zijn expertise door te geven, maar is toch op zoek naar alternatieve manieren om die transfer te blokkeren. 'We kunnen hen geen contract opleggen dat hen verbiedt om in Frankrijk hun werk verder te zetten of voor de EU te gaan werken, maar eventueel is er nog een gentleman's agreement', zegt een Britse regeringsbron aan de Financial Times.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect