British Airways vliegt week niet naar Caïro

British Airways schort zijn vluchten naar de Egyptische hoofdstad Caïro op. ©REUTERS

British Airways en Lufthansa schortten zaterdag omwille van veiligheidsredenen alle vluchten naar de Egyptische hoofdstad Caïro op.

Bij British Airways is dat gedurende zeven dagen, terwijl het Duitse Lufthansa de vluchten zondag hervatten. De Britse luchtvaartmaatschappij zei zaterdag dat de veiligheid van de passagiers en crews de grootste prioriteit is.

In een persmededeling stelde British Airways dat het een grondigere analyse zal voeren. Concrete elementen gaf het bedrijf niet en een woordvoerster wilde achteraf ook niet meer kwijt. Passagiers die toch naar Caïro willen reizen, zullen omgeboekt worden naar andere luchtvaartmaatschappijen, aldus British Airways nog. De nationale luchtvaartmaatschappij EgyptAir verhoogt dan weer de capaciteit op de vluchten naar Londen.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt in het reisadvies voor het land onder meer van 'een verhoogd risico op terrorisme gericht tegen de luchtvaart'. Er zijn bijkomende veiligheidsmaatregelen voor alle vertrekkende vluchten uit het Verenigd Koninkrijk richting Egypte. Alle vliegreizen, op uitzondering van noodzakelijke, naar badplaats Sharm-el-Sheikh op het Sinai-schiereiland aan de Rode Zee zijn afgeraden.

Lufthansa, het moederbedrijf van Brussels Airlines, had zaterdag ook alle vluchten naar de Egyptische hoofdstad geschrapt, maar liet later weten dat ze zondag hervat worden.

'Politieke motieven'

Het hoofd van de Egyptische luchtvaartautoriteit heeft de veiligheidsmaatregelen op de luchthavens in zijn land verdedigd. Dat British Airways en Lufthansa uit veiligheidsoverwegingen vluchten geschrapt hebben naar Caïro, is ingegeven door 'politieke motieven'. 

'Alle Egyptische luchthavens zijn goed beveiligd. De veiligheid overstijgt er de normale voorschriften', zei Sameh al-Hefnawi aan de de Saoedische zender MBC. 'Dit heeft niets te maken met luchtvaart, het is politiek. Telkens als Egypte er bovenop komt, vindt er een gemaakte crisis plaats.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect