Brussel blokt overname TNT door UPS af

Het hoofdkwartier van TNT Express in Hoofddorp - Foto AFP ©AFP

Europees Commissaris voor Mededinging Joaquín Almunia verbiedt de overname van de Nederlandse pakjesbezorger TNT Express door het Amerikaanse UPS. Beide bedrijven hadden twee weken geleden al laten weten van de fusie af te zien wegens de bezwaren van de Commissie.

Het dossier is niet zonder belang voor ons land. TNT opereert vanop de luchthaven van Luik en zorgt daar voor 2.200 jobs, waarvan 1.500 bij TNT Express. Er werd voor gevreesd dat UPS bij een overname de activiteiten in Luik naar Keulen zou verhuizen, waar het over een eigen vliegveld en distributiepunt beschikt.

Dat de fusie niet doorgaat, heeft dan weer gevolgen voor CMB. ASL Aviation, de luchtvaartdochter van de Antwerpse scheepvaartgroep, zou immers de luchtvaartactiviteiten van TNT Express hebben overgenomen. Daardoor zou de omzet van ASL Aviation quasi verdubbelen.

Concurrentieschade

Commissaris Almunia zei woensdag verrast te zijn geweest door de vroege aankondiging van TNT Express en UPS dat de fusie wordt afgeblazen. 'Meestal wordt een overnameakkoord pas tegen de deadline gefinaliseerd. We hadden eigenlijk nog wel tijd.'

Volgens de Commissie zou de overname zoals die werd voorgesteld de concurrentie bij de koeriersdiensten te veel schade hebben toegebracht. In vijftien Europese lidstaten (niet België) zou het aantal spelers op de markt beperkt geworden zijn tot twee of drie, wat vervolgens tot prijsstijgingen zou hebben geleid. De compenserende maatregelen die UPS voorstelde, waren niet voldoende.

Derde keer

Het is nog maar de derde keer dat Almunia een fusie tussen twee bedrijven tegenhoudt. Eerder was dat het geval voor de Griekse luchtvaartmaatschappijen Aegean Airlines en Olympic Air en voor Deutsche Börse en NYSE Euronext. Sinds zijn aantreden begin 2010 keurde de Spanjaard al meer dan 800 overnames goed.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud