Advertentie

Brussel naar rechter tegen vliegroutes

©WFA RENI VAN MAREN

De saga van de vliegroutes gaat verder. De regering heeft ze dan wel in de koelkast gestoken, het Brussels gewest vraagt de rechter twee van de nieuwe routes te verbieden.

De advocaten van het Brusselse gewest hebben voor de rechtbank van eerste aanleg de schrapping van twee vliegtuigroutes gevraagd. Om zijn eis te staven heeft het gewest drie rapporten neergelegd waaruit verschillende inbreuken op de geluidsnormen tijdens de laatste maanden moeten blijken. 'We vragen de rechter dat hij het gebruik van die nieuwe routes laat ophouden', aldus meester François Tulkens. De routes werden begin februari ingevoerd in uitvoering van een eerdere regeringsbeslissing. Staatssecretaris van Mobiliteit Melchior Wathelet wou die na fel protest van tal van bewoners weer laten wijzigen, waarop de Vlaamse regering een belangenconflict inriep.

Het gaat in dit geval over de zgn. 'bocht naar links', waarbij de vliegtuigen onder meer over Etterbeek passeren en over de zgn. 'Kanaalroute' die over Laken, Brussel en Molenbeek loopt. 'Sinds 6 februari werden steeds meer inbreuken vastgesteld, maar er werd geen enkel studie gemaakt over de mogelijke impact en evenmin werden de bewoners geconsulteerd', aldus Tulkens. Naast het gewest hebben ook de gemeenten Elsene, Etterbeek, Vorst, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe, Oudergem en Watermael-Bosvoorde zich burgerlijke partij gesteld., net als de vzw Bruxelles Air Libre. Maandag verdedigt de Belgische staat zich.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud