Brussels Airlines 40 miljoen in het rood

Brussels Airlines lijdt erg onder de coronacrisis en vraagt de overheid bij te springen. ©REUTERS

Brussels Airlines boekte vorig jaar een nettoverlies van 40 miljoen euro. Maar het ergste moet nog komen.

Brussels Airlines vervoerde vorig jaar 10,2 miljoen reizigers, een absoluut record in de geschiedenis van de Belgische luchtvaartmaatschappij.

De financiële cijfers ogen minder historisch. Op een omzet van 1,4 miljard euro boekte het bedrijf een aangepast bedrijfsverlies (ebit) van 26 miljoen euro. Netto ging het bedrijf 40 miljoen euro in het rood. 

Brussels Airlines kende vorig jaar tal van tegenvallers. In de eerste maanden van het jaar voelde het bedrijf de impact van de regelmatige acties bij de luchtverkeersleider Skeyes en in het buitenland. In september ging de Britse reisorganisatie Thomas Cook, een trouwe partner van Brussels Airlines, over de kop. Daarmee verloor de luchtvaartmaatschappij in één klap honderdduizenden passagiers.

Die twee factoren kostten Brussels Airlines 12 miljoen euro. Hogere brandstofprijzen zetten het bedrijf nog eens 14 miljoen euro extra onder druk. 

Rendabiliteit

Dat Brussels Airlines verlies maakt, is niets nieuws. Tot ergernis van de Duitse moeder Lufthansa, die vorig jaar 1,2 miljard euro winst maakte, is de Belgische firma nooit echt rendabel geweest. In 2018 boekte Brussels Airlines wel een nettowinst van 12 miljoen euro. Maar dat was volledig te danken aan de uitbetaling van een verzekeringspremie naar aanleiding van de terreuraanslagen in Brussel in 2016.

Om die rampzalige rendabiliteit te verbeteren zette het bedrijf vorige zomer het programma Reboot op poten. Via een kostenbesparing van 160 miljoen euro per jaar wil Brussels Airlines tegen 2022 een winstmarge van minstens 8 procent halen.

Dat ambitieuze doel blijft voorlopig overeind. Nochtans lijdt Brussels Airlines als geen ander onder de coronacrisis. Zodra het virus oprukte, noteerde het bedrijf erg veel annulaties en kwamen geen boekingen meer binnen. Intussen besliste Brussels Airlines om zijn vluchten vanaf zaterdag tot midden april stop te zetten.

Aangezien het bedrijf zo in acute cashnood komt, vroeg Brussels Airlines deze week minstens 200 miljoen euro staatssteun van de Belgische regering. 'De coronacrisis heeft een nooit eerder geziene impact op Brussels Airlines', zegt CEO Dieter Vranckx. Brussels Airlines voerde maandag tijdelijke werkloosheid in voor al zijn personeel. De directie besloot zijn eigen salaris met 20 procent te verlagen.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud