Brussels Airlines krijgt 25 miljoen

foto Benoit Doppagne ©BELGA

SN Airholding steekt dochter Brussels Airlines opnieuw 25 miljoen toe om te vermijden dat er einde dit jaar weer een solvabiliteitsprobleem opduikt. Dat leert het Staatsblad.

Einde vorig jaar kwam de holding al tussenbeide met 55 miljoen euro, omdat de grootste luchtvaartmaatschappij van het land een nettoverlies van 79,8 miljoen moest boeken.

Door die ingreep steeg het eigen vermogen weer boven de helft van het maatschappelijk kapitaal. Er werd een herstelplan goedgekeurd dat voor 100 miljoen besparingen moet zorgen en het bedrijf tegen 2014 weer rendabel maken.

Maar dat betekent dat in 2012 en in 2013 nog verlies verwacht wordt. In het voorjaar schatte het management volgens sommige bronnen het tekort voor 2012 nog op 20 miljoen. Het feit dat de holding via een buitengewone algemene vergadering in juni opnieuw 25 miljoen euro ter beschikking stelde, lijkt er op te wijzen dat dit budget min of meer ‘gerespecteerd’ zal worden.

De woordvoerder van Brussels Airlines bevestigde enkel dat de recente operatie zowel tekorten uit het verleden als de toekomst moet opvangen. De maatschappij maakt nooit halfjaarcijfers bekend en de woordvoerder wou ook niet zeggen welke de huidige jaarprognose is. Wel dat het besparingsplan op schema zit en de maatschappij in 2014 dus weer winst zou moeten maken.

Eigen vermogen

Bij deze tweede herfinancieringsoperatie valt het echter op dat het kapitaal eerst verminderd werd met 60 miljoen en dat daarna 25 miljoen werd ingebracht, waarvan 23,78 miljoen werd overgedragen naar de post ‘uitgiftepremies’ en slechts 1,22 miljoen naar de post kapitaal. Op die manier daalt het eigen vermogen van 49,95 naar 27,78 miljoen, maar zakt het maatschappelijk kapitaal nog forser van van 62,78 naar 3,64 miljoen.

Dat heeft als voordeel dat als Brussels Airlines het jaar zou afsluiten met, zeg maar 20 miljoen verlies, het eigen vermogen met 7,78 miljoen nog hoger is dan het kapitaal. Als het eigen vermogen zakt onder de helft van het kapitaal moeten de aandeelhouders op een buitengewone algemene vergadering beslissen over de voortzetting van de onderneming. Dat wordt nu allicht vermeden.

In de loop van 2013 zou dan stilaan het financieel evenwicht in zicht moeten komen en hoopt Brussels Airlines dat Lufthansa eindelijk de resterende 55 procent in SN Airholding overneemt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud