Advertentie

Brussels Airlines leed al 4 miljoen euro schade door acties Skeyes

'Dit is onhoudbaar', zegt Christina Foerster, de CEO van Brussels Airlines. ©belgaimage

De acties van de luchtverkeersleiders hebben Brussels Airlines al 4 miljoen euro gekost, zo becijferde de luchtvaartmaatschappij. Ze vreest nog meer financiële verliezen en imagoschade.

Dat staat in een brief die de CEO van Brussels Airlines, Christina Foerster, stuurde naar de directie van Skeyes, de vakbonden en de Belgische Gilde der Luchtverkeersleiders.

In de brief spreekt de CEO van een 'onhoudbare situatie', die ernstige gevolgen heeft voor de activiteiten en resultaten van Brussels Airlines. 'De grenzen van de redelijkheid en proportionaliteit zijn reeds lang overschreden', klinkt het. 'Wij rekenen er dan ook op dat in de zeer nabije toekomst de normale dienstverlening op een duurzame wijze hersteld wordt.'

De grenzen van de redelijkheid en proportionaliteit zijn reeds lang overschreden.
Christina Foerster
CEO Brussels Airlines

Maaike Andries, woordvoerster van Brussels Airlines, bevestigt ook de raming van 4 miljoen euro schade door onder meer annuleringen en vertragingen. De raming omvat de acties bij Skeyes zelf en ook de schade door de nationale staking van 13 februari, waar de luchtverkeersleiders aan deelnamen. Daardoor was er gedurende 24 uur geen luchtverkeer mogelijk in het Belgische, door Skeyes gecontroleerde luchtruim.

'Voor alle duidelijkheid: Brussels Airlines neemt geen standpunt in voor de ene of andere partij in het sociaal conflict' bij Skeyes, zegt Andries nog. 'Wij willen vooral zo snel mogelijk een structurele oplossing, en richten ons daarvoor tot alle partijen.

Verder overleg

Het overleg tussen directie en vakbonden bij luchtverkeersleider Skeyes is dinsdagavond voorlopig stopgezet. Woensdag om 13.00 uur zitten de partijen opnieuw rond de tafel. 

Bij Skeyes zijn er al enkele weken acties uit onvrede met onder meer de werkdruk en de arbeidsomstandigheden. De directie beloofde een aantal maatregelen en sloot daarover een akkoord met de socialistische vakbond, maar de liberale en de christelijke vakbond vinden die onvoldoende.

Ook woensdag zal er hinder zijn: tussen 8.00 uur en 10.00 uur kunnen geen vluchten plaatsvinden van en naar de luchthaven van Charleroi. Volgens Skeyes-topman Johan Decuyper zijn de acties het werk van enkelingen die het bedrijf 'gijzelen'. Hij wijst meer bepaald met een beschuldigende vinger naar de Belgische Gilde der Luchtverkeersleiders.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud