Brussels Airlines moet tegen 2022 minstens 160 miljoen euro besparen

©BELGA

Dat is donderdag aangekondigd op een bijzondere ondernemingsraad.

Vanaf 2022 moet de kostenbasis van Brussels Airlines elk jaar 160 miljoen euro lager liggen dan vandaag. Die kosten bedroegen in 2018 net geen 1,6 miljard euro. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de luchtvaartmaatschappij. Het zou dus gaan om een kostenbesparing van circa 10 procent. Die doelstelling werd vastgelegd in het kader van het transformatieplan Reboot.

10%
Besparingen
Brussels Airlines moet zo'n 10 procent besparen.

Volgens dat plan moet Brussels Airlines, dat de voorbije jaren amper winst maakte, de komende jaren evolueren naar een kleinere, maar meer winstgevende maatschappij. Het doel is tegen 2022 een winstmarge van minstens 8 procent te bereiken, waarna weer aan groei kan worden gedacht.

Impact onduidelijk 

De impact van de besparingen voor de circa 4.200 werknemers van Brussels Airlines is nog niet duidelijk. Dat wordt de komende maanden en jaren departement per departement bekeken. De directie engageert zich om banenverlies zo veel mogelijk op te vangen via vrijwillige vertrekken, al zijn gedwongen ontslagen niet volledig uitgesloten. 

4.200
Brussels Airlines
Brussels Airlines telt zo'n 4.200 werknemers.

Over dat vrijwillig vertrekplan wordt nog onderhandeld met de vakbonden. Vooral de christelijke vakbond staat weigerachtig tegenover het ondertekenen van een 'wit blad', zonder meer duidelijkheid over de precieze impact. De bond vreest dat de directie de wet-Renault (over collectief ontslag) wil omzeilen door de vertrekken te spreiden in de tijd.

Ook de socialistische vakbond dringt aan op duidelijkheid over het aantal betrokken werknemers. De liberale vakbond - de grootste bij Brussels Airlines - is eerder geneigd verder te onderhandelen over vrijwillige vertrekken, net om collectief ontslag te vermijden.

Op basis van een interne mededeling die De Tijd kon inkijken raakte in augustus al bekend dat er forse besparingen bij Brussels Airlines nodig zijn. Toen al was er sprake van de kosten met 8 à 12 procent te laten dalen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud