Advertentie

Brussels Airlines neemt Thomas Cook Airlines België over

©REUTERS

Door de overname van de chartermaatschappij Thomas Cook Airlines België door Brussels Airlines verdwijnt opnieuw een Belgische luchtvaartmaatschappij.

Brussels Airlines zal vanaf november de activiteiten van Thomas Cook Airlines België overnemen, en bijna alle vluchten voor de touroperator Thomas Cook uitvoeren. Dat maakten beide bedrijven donderdag bekend. 

De 160 piloten en cabinepersoneelsleden, alle slots en twee vliegtuigen van Thomas Cook Airlines Belgium gaan over naar Brussels Airlines. De overige drie vliegtuigen van Thomas Cook Airlines Belgium verhuizen naar de Thomas Cook Group in Londen. De deal, die de Belgische concurrentiewaakhond nog moet goedkeuren, gaat in november in.  

Beide bedrijven stellen de deal voor als een 'versterking van het bestaande partnerschap'. Brussels Airlines vliegt nu al naar 18 'zonbestemmingen' van de touroperator Thomas Cook, en vervoert zo 30 procent van de klanten van Thomas Cook. Binnenkort zal Brussels Airlines 90 procent van de Thomas Cook-klanten vervoeren. Door de deal verhoogt het aantal zuidelijke vakantiebestemmingen van Brussels Airlines van 20 naar 50, en kan Brussels Airlines zijn personeel en vliegtuigen veel efficiënter gebruiken. 

De pakketreisklanten van Thomas Cook krijgen dan weer meer keuze qua bestemmingen en vertrektijden. Zo kan het bedrijf zijn klanten meer vluchten aanbieden in de weekends en schoolvakanties, die massa's toeristen aantrekken. 'Veel van onze huidige bestemmingen hadden we nooit kunnen aanbieden zonder de samenwerking met Brussels Airlines', zei Jan Dekeyser, topman van Thomas Cook België. 'Nu kunnen we onze klanten extra bestemmingen bieden en een kwaliteitservaring op Brussels Airport.'

Thomas Cook Airlines verdwijnt

De deal geeft vooral Brussels Airlines een enorme boost om zijn ambitieuze groeidoelen te bereiken. De Belgische luchtvaartmaatschappij wil in 2018 10 miljoen passagiers vervoeren, tegenover 7,7 miljoen vorig jaar. Door de deal met Thomas Cook krijgt Brussels Airlines er in een klap een heleboel bestemmingen en een miljoen klanten bij. En de maatschappij kan zijn aanbod voor toeristische klanten, die 60 procent van het verkeer op Brussels Airport uitmaken, sterk verhogen. 

Het merk Thomas Cook Airlines, de luchtvaartpoot van Thomas Cook, verdwijnt in België van de kaart. Eind dit jaar verliest het bedrijf immers zijn Belgische vliegvergunning. 40 jobs bij het grondpersoneel zullen verdwijnen. Daarvoor werd een collectieve procedure opgestart.

Thomas Cook, bekend van de merken Neckermann, Thomas Cook en Pegase, heeft het al langer lastig in België. Het bedrijf moet al jaren opboksen tegen het in België ijzersterke merk TUI (ex-Jetair), dat meer vliegtuigen heeft en dus vaker naar alle zonbestemmingen kan vliegen. Thomas Cook kampte ook met een gevoelige overcapaciteit tijdens de rustige wintermaanden.

'Deze stopzetting is een ramp voor de luchtvaart in België', reageert Kurt Callaerts van de vakbond ACV-Transcom. 'Nu blijven er maar twee Belgische luchtvaartmaatschappijen over: Brussels Airlines en TUI fly. Thomas Cook mist als groep een duidelijke richting om te anticiperen op de problemen in de toeristische sector. Thomas Cook Airlines Belgium betaalt daarvoor het gelag.'

De vakbond vreest ook voor verdere ontslagen bij andere diensten, zoals onderhoud of catering. 

Niet alleen in België

Toch is de samenwerking tussen toerismebedrijven en de luchtvaart geen exclusief Belgisch verhaal. Ook buiten ons land is een fusie- en overnamegolf aan de gang. In Duitsland overweegt Thomas Cook om zijn luchtvaartbedrijf Condor samen te voegen met Eurowings, de lagekostendochter van Lufthansa. TUI, de grootste touroperator van Europa, bekijkt of hij zijn Duitse luchtvaartpoot TUI fly kan samenbrengen met een deel van de vloot van Air Berlin.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud