Brussels Airlines-piloten staken morgen voort

Foto Belga ©BELGA

Door de staking van de piloten van Brussels Airlines heeft de luchtvaartmaatschappij vandaag tientallen vluchten moeten annuleren, met gevolgen voor de terugvluchten van morgen. De verzoeningsvergaderingen van de bonden en de directie vandaag leverden nog niets op. De bonden kondigen aan dat de staking morgen voortduurt als er tegen 21 uur geen akkoord is.

Bij het ingaan van de avond was er nog steeds geen begin van een overeenkomst tussen de piloten en de directie van Brussels Airlines, ondanks urenlange pogingen om met de hulp van een sociaal bemiddelaar tot een gesprek te komen.

Rond 18 sprak de pilotendelegatie hun collega's toe. Zij kondigden ook aan dat de staking morgen dinsdag voortgaat als er tegen 21 uur geen doorbraak is.

De piloten willen vier punten bespreken: de regeling voor de 58-plussers, de vrije dag in het deeltijdsysteem, het einde van de extra bijdrage voor het pensioen en de manier waarop overuren worden betaald.

Groeiende lijst afgeschafte vluchten

Volgens de bonden ging 's maandagochtend 80 procent van de piloten die opdaagden voor een informatievergadering niet aan de slag. De piloten werden maandagochtend om 5.30 uur verwacht voor een informatievergadering aan het crewcenter. 'Zeker 80 procent van de piloten hier aanwezig hervat het werk niet', zei Thierry Vuchelen van de liberale vakbond ACLVB na afloop. Paul Buekenhout van de christelijke bediendebond LBC bevestigde dat cijfer. Brussels Airlines kondigde aan dat er vluchten zouden worden geschrapt.

UPDATE: Due to a wildcat #strike of some of our pilots, we're forced to cancel flights this morning. More info: http://t.co/cjzSaBVORg— Brussels Airlines (@FlyingBrussels) November 18, 2013

 

's Ochtends vroeg leek de impact misschien nog beperkt te blijven, door het oproepen van werkwilligen, coaches en instructeurs. Aan het begin van de namiddag waren er echter al een paar tientallen vluchten geschrapt, en de lijst met geschrapte vluchten werd in de loop van de namiddag steeds langer. In een aantal gevallen werd ook de terugvlucht, die voor morgen gepland was, al geschrapt. Buiten Europa is het aantal schrappingen tot nu toe beperkt tot een vlucht naar New York. Alle vluchten richting Afrika zijn voorlopig uitgevoerd.

Brussels Airlines probeerde de passagiers van geschrapte vluchten alsnog op hun bestemming te krijgen door ze op latere vluchten te boeken of via andere maatschappijen/luchthavens te laten vliegen. 'Dat zal later op de dag moeilijker worden', gaf Geert Sciot, de woordvoerder van Brussels Airlines, aan.

Buekenhout benadrukte dat de 'onvrede zeer groot is'. 'De staking is totaal. Het is de eerste keer in de geschiedenis van Brussels Airlines dat een actie zo'n succes heeft. Ook piloten die niet moeten werken, zijn opgedaagd.' Volgens de bonden breekt de directie de afspraken uit het herstelplan 'Beyond 2012-2013'.

Zondagavond was de sociale bemiddeling aangevraagd. De verzoeningsvergadering tussen de bonden en de directie op de federale overheidsdienst Werkgelegenheid liep maandag van halfweg de voormiddag tot voorbij 14 uur, maar werd toen opgeschort. Voor de hervatting rond 16 uur werden de gesprekken verplaatst van de FOD Werk naar de luchthaven om de vertegenwoordigers van de piloten erbij te betrekken.

Op de website waarnaar bovenstaande tweet verwijst, is ook het telefoonnummer van het service center te vinden: 02/723 23 62.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud