Brussels Airlines schrapt tot helft vluchten

©© Clément Philippe

Brussels Airlines kan de komende weken tot de helft van zijn vluchten annuleren. CEO Dieter Vranckx legt alle uitgaven stil.

Het coronavirus ontwikkelt zich tot een catastrofe voor Brussels Airlines. Terwijl de Belgische luchtvaartmaatschappij donderdag nog meedeelde haar vluchtaanbod in Europa van 8 tot 28 maart met 23 procent te verlagen, blijkt de impact een dag later al dubbel zo groot.

Afhankelijk van de evolutie van de vraag wil Lufthansa de komende weken tot de helft van de vluchten schrappen. Dat kondigde de Duitse luchtvaartreus vrijdag aan. De maatregel geldt voor de hele groep, dus ook voor de Belgische dochter Brussels Airlines. 

De impact van het coronavirus is substantieel. We zien dat het aantal annulaties even groot (of groter) is dan het aantal binnenkomende boekingen.
Dieter Vranckx
CEO Brussels Airlines

In een bericht aan het Belgische personeel, dat De Tijd kon inkijken, luidt CEO Dieter Vranckx de alarmbel. 'De impact (van het coronavirus, red.) is substantieel, omdat we zien dat het aantal annulaties even groot (of groter) is dan het aantal binnenkomende boekingen', stelt hij. 'De bezetting van veel vluchten is zeer laag. We moeten de cashdrain stopzetten en de kosten verminderen.'

Uitgaven

Behalve het schrappen van vluchten besliste de Belgische luchtvaartmaatschappij tijdelijk geen extra personeel aan te nemen. Daarnaast biedt Brussels Airlines zijn personeel systemen van onbetaald verlof aan en wil het technische werkloosheid invoeren voor het hele bedrijf. 

De uitgaven zijn met onmiddellijke ingang tot het absolute minimum beperkt. 'Ieders hulp is nodig en de budgetten zijn niet langer de leidraad om te beslissen of betalingen goedgekeurd worden. Alleen uitgaven die nodig zijn voor onze businessoperaties, zijn toegelaten', stelt Vranckx. 

Volgende week wil Brussels Airlines het nieuwe vluchtplan communiceren. Dat ligt wel al vast tot 28 maart. Daar verandert niets meer aan, zegt woordvoerster Maaike Andries. Het bedrijf voerde ook flexibelere omboekingsopties in.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud