Brussels Airlines schroeft aanbod met 900 vluchten terug

Het Franse Alyzia neemt voortaan de afhandeling van Brussels Airlines-vliegtuigen op zich. ©REUTERS

De coronapandemie blijft Brussels Airlines teisteren. Bij gebrek aan belangstelling schrapt de maatschappij in februari en maart 900 Europese vluchten.

Brussels Airlines krijgt de geplande vluchten in Europa niet gevuld. De beslissing heeft te maken met het coronavirus en de daaraan verbonden reisbeperkingen. Bovendien annuleren steeds meer passagiers hun vlucht, onder meer omdat de kans bestaat dat de regering de regels rond niet-essentiële reizen verstrengt.

Enkele toeristische bestemmingen verdwijnen uit het aanbod. 'Het aantal passagiers dat voor deze vluchten heeft gereserveerd, laat niet toe ze economisch of ecologisch verantwoord te laten doorgaan', zegt woordvoerster Kim Daenen. Tijdens de krokusvakantie verdwijnen iets meer dan 150 geplande vluchten. Dat heeft een impact op zowat 4.000 klanten. Passagiers van wie de vlucht geannuleerd wordt, krijgen een bericht. Ze kunnen hun vlucht omboeken of een terugbetaling vragen. Het aanbod van en naar Afrika blijft behouden.

Nieuwe afhandelaar

De maatschappij kondigt ook aan dat ze verandert van afhandelaar in Zaventem. Brussels Airlines stelt het Franse Alyzia de komende drie jaar aan als zijn nieuwe afhandelaar. Het personeel van Alyzia zal vanaf 1 april de koffers van de passagiers van Brussels Airlines verslepen, maar ook de vliegtuigen toegankelijk en ijsvrij maken.

De wissel is het gevolg van het faillissement van Swissport Belgium in juni 2020. Omdat Brussels Airlines toen plots zonder afhandelaar viel, moest de luchtvaartmaatschappij samenwerken met Aviapartner, de enige andere licentiehouder. In december reikte Brussels Airport de vrijgekomen licentie van Swissport uit aan de Franse afhandelaar Alyzia, die voordien alleen in zijn thuisland actief was. Daardoor speelde Aviapartner zijn tijdelijke monopolie in Zaventem kwijt.

Het contract van Brussels Airlines is erg belangrijk voor afhandelaars. De luchtvaartmaatschappij was goed voor meer dan de helft van de business van Swissport in Zaventem. Maar Swissport scheurde jaren zijn broek aan het verlieslatende contract.

Voor Aviapartner is het verlies van het contract een enorme opdoffer. Het bedrijf van zakenman Laurent Levaux kreeg vorig jaar een lening van 25 miljoen euro van de federale overheid om de coronacrisis te overleven. Maar door het aanslepende lage vliegverkeer verdient het bedrijf sindsdien amper geld. Naar verluidt heeft Aviapartner opnieuw een serieuze betalingsachterstand bij de luchthavenuitbater.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud