Advertentie
Advertentie

Brussels Airlines vergroot marktaandeel

Het Kuifje-vliegtuig van Brussels Airlines ©Photo News

Zowel Brussels Airport als zijn grootste klant, Brussels Airlines, hebben een recordzomer achter de rug. Met erg hoge volumes en een historisch lage olieprijs is Brussels Airlines bijna gedoemd om eindelijk winst te maken.

De nationale luchthaven in Zaventem verwelkomde tijdens de zomervakantiemaanden 4,9 miljoen passagiers. Dat zijn er ruim 5 procent meer dan een jaar eerder, zo meldt Brussels Airport. Voor augustus alleen gaat het om een stijging van 'slechts' 4,1 procent tot 2,42 miljoen klanten. De luchthaven wijt die iets tragere groei aan de werken op de start- en landingsbaan 25L/07R.

Marktaandeel

Maar die werken hebben Brussels Airlines, de grootste klant van de luchthaven, niet belet om liefst 12,5 procent meer passagiers te vervoeren tot meer dan 700.000. Het hele jaar door al is de opvolger van Sabena er in geslaagd om sterker te groeien dan Brussels Airport. Het eerste halfjaar was dat ruim 12 procent voor de luchtvaartmaatschappij tegen iets meer dan 9 procent voor de luchthaven.

Dat betekent dat Brussels Airlines, ondanks de toegenomen concurrentie van budgetvliegers als Ryanair en Vueling, er in geslaagd is marktaandeel te winnen. Over de eerste zes maanden bedroeg het marktaandeel net geen 32 procent of 0,8 punten meer dan een jaar eerder. Door de hoge activiteit van vakantievliegers als Jetairfly en Thomas Cook in de zomer, bedroeg het in augustus 'slechts' 28,9 procent (+2,1 ptn).

Rendabiliteit

Of Brussels Airlines er eindelijk in slaagt die groei ook te vertalen in winst, is niet duidelijk. Mogelijk communiceert het management daar weldra over. Met de olieprijs op historisch lage niveaus is het evenwel nu of nooit voor Brussels. Verheugend is de aanhoudende trend dat het aantal vluchten de passagiersgroei niet volgt, omdat steeds grotere vliegtuigen worden ingezet die beter gevuld raken.

Dat bezorgde Brussels Airlines meteen ook een nieuw record. De bezettingsgraad klom in augustus van 81,5 naar 83,9 procent. 'Nog nooit waren in de 13-jarige geschiedenis van Brussels Airlines de vliegtuigzetels zo goed gevuld', aldus een communiqué. Nog eens, of dat voldoende zal zijn voor winst, valt af te wachten. Ryanair haalde vorige maand een bezettingsgraad van 95 procent.

Cargo

De forse groei van het vrachtverkeer zet zich intussen door op Zaventem. In augustus steeg de geladen en geloste tonnage met 8,2 procent; na acht maanden was er een toename van meer dan tien procent. De imposante stijging is vooral te danken aan de volvrachters, waaronder Ethiopian Airlines. Ethiopian is sinds januari actief op Zaventem, onder meer met vluchten naar Azië.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud