Brussels Airlines weg uit lagekostenketen Eurowings

©BELGAIMAGE

Lufthansa brengt zijn Belgische dochter Brussels Airlines onder in de premiumgroep rond Swiss en Austrian Airlines.

Lufthansa stopt de integratie van Brussels Airlines in zijn lagekostentak Eurowings en laat de Belgische luchtvaartmaatschappij 'nauwer aansluiten' bij Network Airlines, de premiumgroep van Lufthansa, Swiss en Austrian Airlines.

De integratie van Brussels Airlines in Eurowings wordt niet voortgezet.
Persbericht Lufthansa

Dat laat het bedrijf maandag weten in een persbericht.

Eurowings moet voortaan focussen op korteafstandsvluchten. De verantwoordelijkheid voor de langeafstandsbusiness van Eurowings wordt overgeheveld naar Network Airlines. Aangezien Brussels Airlines vooral sterk staat in Afrika, leidt dat tot een heroriëntatie van de Belgische dochter. 'De integratie in Eurowings wordt niet voortgezet', klinkt het.

Turnaround

Bij Brussels Airlines staat maandagochtend een bijzondere ondernemingsraad op het programma. Voorlopig lijkt nog geen herstructurering te worden aangekondigd. Volgens het persbericht komt het management in het derde kwartaal met een turnaroundplan voor Brussels Airlines, maar ook met een plan voor de inbedding in de Lufthansa-groep.

Het nieuws komt als een verrassing. De integratie van Brussels Airlines in Eurowings is al twee jaar bezig en de teams in Zaventem en Keulen werken almaar nauwer samen.

'Samen met Lufthansa herbekijkt Brussels Airlines zijn positionering en organisatie om een winstgevende luchtvaartmaatschappij in het hart van Europa te creëren', klinkt het in een bericht aan de werknemers. 

De beslissing lijkt goed nieuws voor Brussels Airlines. Om haar succesvolle Afrika-vluchten te vullen, heeft de Belgische luchtvaartmaatschappij nood aan zoveel mogelijk toevoer van klanten uit andere Europese bestemmingen. Door de gevreesde verdamping in Eurowings, dat vooral rechtstreekse vluchten doet, dreigde Brussels Airlines die levensnoodzakelijke aanvoer kwijt te spelen. 

Verrassing

De veranderde strategie van Lufthansa komt als een verrassing. De integratie van Brussels Airlines in Eurowings is al twee jaar bezig en de teams in Zaventem en Keulen werken almaar nauwer samen. Vorige maand landde nog het eerste vliegtuig in de Eurowings-kleuren bij Brussels Airlines. Maar de enorme verliezen van de lagekostentak (257 miljoen euro in het eerste kwartaal) noopten het Duitse moederbedrijf tot zware ingrepen. 

Vanuit Düsseldorf voert Brussels Airlines verschillende vluchten naar de VS uit voor Eurowings. Die operaties, waarvoor het bedrijf honderden werknemers aanwierf, blijven volgens een intern bericht intact. 


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud