Advertentie

Brussels Airport heeft uitbreidingsplannen

©BELGA

Een superpiste van vier kilometer, meer vluchten en een groot bedrijvenpark. Uit een nieuw strategisch plan van Brussels Airport blijkt dat onze nationale luchthaven fors wil uitbreiden.

Volgens Het Nieuwsblad zet Brussels Airport, de uitbater van de nationale luchthaven, de laatste punten en komma's in het Strategisch Plan 2040, wat moet leiden tot een forse uitbreiding van de luchthaven van Zaventem. ‘Brussels Airport heeft nog geen knopen doorgehakt maar het plan bevat verschillende ­scenario's. Het één al indrukwekkender dan het andere', aldus een bron in het Nieuwsblad.

Meest in het oog springend, is de ­mogelijke verlenging van piste 25L met 800 meter tot vier kilometer. Zo wordt die een van de langste van Europa. Nu wordt die baan vooral gebruikt voor landingen, maar met de uitbreiding zou het aantal opstijgingen fors kunnen toenemen. Brussels Airport wil vooral langs die kant meer trafiek halen. Dat zou leiden tot de helft meer bewegingen.

©Mediafin

Voor Brussels Airport is die 'superpiste' het droomscenario, maar omdat het mogelijk op veel weerstand zal botsen, is al een terugvaloptie opgenomen in het dossier. Dat 'plan B' omvat alleen een extra taxibaan naast de bestaande piste. Met als groot nadeel dat de na te streven verdubbeling van de trafiek dan zeker niet gehaald wordt.

Naast die enorme piste 25L wil Brussels Airport een bedrijvenpark oprichten, het liefste met een extra oprit naar de E40 langs Kortenberg.

De plannen zullen een enorme impact hebben op de directe omgeving van de luchthaven. De verschillende schepencolleges van de omringende gemeenten zouden daarom als eerste worden uitgenodigd om een toelichting te krijgen.

Volgens berekeningen uit het plan zouden de directe omwonenden tot vier decibel extra geluidshinder krijgen. Maar door de extra trafiek en de bijkomende mogelijkheden om in meerdere richtingen te landen en op te stijgen, beweren actiegroepen dat er bijkomende geluidshinder zou zijn “voor zo'n 100.000 Vlamingen ten oosten van Brussel”.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud