Brussels Airport houdt rekening met half jaar sluiting

Brussels Airport zou dit jaar tot twee derde minder passagiers dan vorig jaar noteren. ©BELGA

Brussels Airport werkt een rampscenario uit waarbij de nationale luchthaven zes maanden, dus tot midden september, dichtblijft. De heropstart hangt grotendeels af van de vliegappetijt bij reizigers.

De luchthaven van Zaventem is sinds maart zo goed als dicht. CEO Arnaud Feist werkt aan een 'realistisch' scenario waarbij de luchthaven drie maanden na de start van de lockdown, rond 15 juni, kan openen. In juli zou de luchthaven zich dan duidelijk herpakken. 

Behalve dat 'realistische' scenario houdt het luchthavenbestuur ook een plan B achter de hand, vernam De Tijd. Volgens dat pessimistische scenario blijft de nationale luchthaven zes maanden, dus tot september, grotendeels dicht. Dat betekent dat Brussels Airport het cruciale zomerseizoen misloopt en een half jaar zonder inkomsten van luchtvaartmaatschappijen en passagiers zit. 

Vandaag valt amper te voorspellen wanneer mensen opnieuw een vliegtuig durven in te stappen. Brussels Airlines stelde zijn herstart bij gebrek aan vraag uit tot 1 juni. De dochter van Lufthansa, die goed is voor 40 procent van de trafiek in Zaventem, hoopt dat de helft van haar vliegverkeer eind dit jaar hersteld is. De vliegtuigen van Ryanair blijven zeker tot juli aan de grond. De Nederlandse concurrent KLM vliegt sinds maandag naar acht Europese bestemmingen.

Social distancing

Brussels Airport zal dit jaar fors minder reizigers zien passeren. De luchthaven noteerde vorig jaar een recordaantal van 26,4 miljoen reizigers. In de eerste drie maanden bleef dat aantal hangen op 5,3 miljoen passagiers. Als Brussels Airlines zes maanden dichtblijft, verwacht de luchthaven dit jaar minder dan 8 miljoen gasten, een derde van vorig jaar.

Brussels Airport is voorzichtig over een herstart. 'Het is onmogelijk al prognoses of een startdatum te geven', zegt woordvoerster Ihsane Chioua Lekhli. 'Als de situatie op het vlak van de volksgezondheid het toelaat, hopen we dat vanaf juni een trage en gedeeltelijke heropstart mogelijk is.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud