Brussels Airport op weg naar nieuw record

Emirates zorgt met Dubai voor één van de vele nieuwe bestemmingen vanuit Zaventem ©BELGA

De nationale luchthaven blijft exponentieel groeien, in oktober steeg het aantal passagiers met een vijfde. Het staat nu zo goed als vast dat het record van 21,6 miljoen reizigers uit 2000 zal sneuvelen.

Brussels Airport gaat op zijn elan door. In oktober bedroeg het aantal passagiers ruim 1,99 miljoen of 19,3 procent meer dan een jaar eerder. Na tien maanden staat de teller op 18,84 miljoen, een groei met 14,5 procent. De kans dat tegen het einde van het jaar het record van 21,6 miljoen passagiers uit het jaar 2000 eindelijk sneuvelt is nu wel erg groot geworden. Om die kaap te nemen is een gemiddelde groei van ruim 13 procent nodig en daar zit Zaventem na tien maanden dus boven.

De indrukwekkende vooruitgang is vooral te danken aan de komst van Ryanair in februari en de uitbreiding van het aanbod door Vueling en Brussels Airlines. In oktober kwamen er ook weer twee nieuwe routes bij (Dublin, Riga). Bovendien neemt ook het aandeel transfers gestaag toe, met andere woorden steeds meer passagiers vliegen via Zaventem naar hun eindbestemming. 'Dit bevestigt de positie van Brussels Airport als hub in het internationale Star Alliance-netwerk', aldus de luchthaven.

Ook de vracht kende vorige maand een mooie groei van 7,5 procent, na tien maanden staat de teller hier op 374.407 ton, een toename met 5,4 procent. Maar het verhaal blijft hier gemengd: de vooruitgang is uitsluitend te danken aan het aanhoudende succes van de integrators - de facto is dat DHL - die tot sinds januari 33 procent meer vracht verscheepten en zo de niet aflatende achteruitgang van de pure vrachtoperators (Saudi Airlines, Singapore Airlines...) met 24 procent meer dan compenseerden.

Eerder deze week kondigde Brussels Airlines, de grootste Belgische luchtvaartmaatschappij en de belangrijkste klant van Brussels Airport, een groei aan met 18,6 procent tot 624.794 passagiers, goed voor een marktaandeel van 31,36 procent. Over heel 2013 had de luchtvaartmaatschappij op haar thuisbasis een marktaandeel van 30,72 procent. Ondanks de komst van Ryanair, heeft Brussels Airlines dus op dat vlak geen terrein verloren, integendeel.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud