Brussels Airport praat met tien kandidaten om Swissport op te volgen

Swissport Belgium kondigde maandag de sluiting van zijn activiteiten op Zaventem aan. ©Photo News

Brussels Airport staat in contact met tien afhandelingsbedrijven die activiteiten van het failliete Swissport mogelijk snel willen overnemen. De gegadigden moeten volgende week een finaal bod indienen. Het geselecteerde bedrijf krijgt enkel een tijdelijke licentie.

Dat meldt de luchthavenuitbater vrijdag. Brussels Airport wil 'op zeer korte termijn' de continuïteit van de handlingactiviteiten op Zaventem verzekeren. De luchthavenuitbater praat naar eigen zeggen met een tiental bedrijven die 'mogelijk geïnteresseerd zijn om zeer snel te starten' met het afhandelen van passagiersvliegtuigen. 

De kandidaten moeten in de loop van volgende week een finaal bod indienen. Het geselecteerde bedrijf krijgt een tijdelijke licentie op Brussels Airport tot de luchthavenuitbater een definitieve licentie uitreikt. Brussels Airport start de procedure voor die definitieve licentie, die makkelijk zes maanden kan duren, op omdat wettelijk twee handlers op de nationale luchthaven actief moeten zijn.

Aangezien Swissport Belgium maandag het faillissement aankondigde, is de Belgische concurrent Aviapartner momenteel het enige bedrijf dat een licentie bezit om passagiersvliegtuigen in Zaventem af te handelen. 

Swissport Cargo

Enkele uren later ontkende Brussels Airport dat daarover al een beslissing was genomen. Donderdagochtend stelde Swissport Cargo in een persbericht dat het bedrijf geen enkele interesse had om de afhandelingsactiviteiten van zijn failliete zusterbedrijf Swissport Belgium over te nemen.

Volgens welingelichte bronnen hadden de vakbonden Swissport Cargo gewezen op het risico op sociale acties als het vrachtbedrijf de activiteiten van zijn failliete zusterbedrijf tijdelijk zou overnemen. De bonden willen de dossiers van beide bedrijven in geen geval vermengen omdat ze tot hetzelfde Zwitserse moederbedrijf behoren.

Door het plotse wegvallen van Swissport konden deze week meerdere vluchten op Zaventem niet doorgaan. Aviapartner schoot intussen verschillende klanten van Swissport Belgium ter hulp. Brussels Airlines, de grootste klant van Swissport, wil nog altijd niet kwijt hoe het zijn handling volgende week zal organiseren. Maar volgens de woordvoerster komt de geplande herstart van de luchtvaartmaatschappij maandag niet in het gedrang.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud