Brussels Airport zit bijna in 'recessie'

(foto: Reuters)

Brussels Airport heeft in december voor de vierde maand op rij passagiers verloren; ook het vrachtvolume krimpt sinds oktober. Dat gegeven werpt een schaduw over de jaarcijfers. Over heel 2012 kende de luchthaven een groei met 1 procent tot 18,97 miljoen, het hoogste cijfer sinds 2001.

Brussels Airport kreeg het voorbije jaar exact 18.971.332 passagiers over de vloer. Na een voorspoedige eerste helft van het jaar met een groei van 2,3 procent passagiers, liep de groei in de tweede helft terug. De maand december kon afgesloten worden met een beperkte daling van 1,1 procent.

Het aantal lokaal opstappende passagiers bleef quasi status quo (-0,1 procent) en ook het aantal passagiers op intra-Europese vluchten bleef ongewijzigd tegenover 2011. Op lange afstand noteert Brussels Airport dan weer een groei van 6,3 procent, terwijl ook het aantal transferpassagiers is toegenomen met 7,7 procent.

'Deze resultaten -en de positieve evolutie van het transferverkeer in het bijzonder- tonen het belang van de ontwikkeling van Brussels Airport als hub voor Star Alliance, die een positief tegengewicht vormde voor de impact van de economische crisis op de reisbereidheid in het algemeen', klinkt het bij de luchthavenuitbater.

Wat het vrachtverkeer betreft, zag Brussels Airport de gevlogen vracht met 3,3 procent dalen van 475.000 naar 459.265 ton maar toch doet de nationale luchthaven het beter dan de meeste andere Europese luchthavens. 'De daling liet zich vooral voelen in het volvrachtsegment als gevolg van de economische crisis bij het vrachtvervoer van en naar Europa. De vracht aan boord van passagierstoestellen en via integratorvervoer nam in 2012 nog verder toe', luidt het.

Het aantal vliegtuigbewegingen verminderde met 4,4 procent naar 223.431. Het aantal passagiersvluchten verminderde met 4,1 procent, terwijl het aantal reizigers zelf een positieve groei kende van 1%. Dat is volgens Brussels Airport een gevolg van de inzet van grotere toestellen en een verdere verbetering van de bezettingsgraad per toestel.

In 2013 zal het langeafstandsnetwerk verder verstevigd worden door extra vluchten van Qatar Airways en THAI, en zullen Jet Airways en United Airlines grotere toestellen inzetten.Brussels Airport toont zich ook tevreden over de verdere verbetering van de bereikbaarheid met de trein. Voorts is de luchthavenuitbater verheugd over de aankondiging van Finnair Cargo om van Brussels Airport haar tweede Europese luchtvrachtbasis te maken.

Crisis

Die behoorlijke jaarcijfers kunnen niet verhullen dat het sinds het najaar bergaf gaat met de trafiek en de volumes. Het aantal passagiers is sinds september jaar op jaar elke maand gedaald, het vrachtvolume gaat sinds oktober telkens lager. In december daalde het aantal reizigers met 1,1 procent, het aantal bewegingen met 7,5 procent en het vrachtvolume met 18,4 procent.

Brussels Airport is in handen van de Belgische Staat (25%) en een consortium van privé-investeerders, waaronder Teachers Infrastructure Group (39%), een onderdeel van het Canadees pensioenfonds voor leraren (OTPP), en twee infrastructuurfondsen rond het Australische Macquarie, MEIF 1 en MEIF 3 (samen 36%).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud