Advertentie

CEO Boeing biedt excuses aan

De CEO van Boeing belooft dat software-updates van het automatische controlesysteem het toestel 'een van de veiligste toestellen ooit zullen maken'. ©Bloomberg

Dennis Muilenburg, topman van vliegtuigbouwer Boeing, heeft zijn verontschuldigingen aangeboden voor de recente dodelijke crashes in Ethiopië en Indonesië.

Bij het ongeluk op 10 maart kwamen alle 157 inzittenden om het leven.

Daarna kwam aan het licht dat in het type toestel van Boeing, een 737 MAX 8, een nieuw veiligheidssysteem was geïnstalleerd. Dat zogeheten Maneuvering Characteristics Augmentation System (MCAS) zorgt ervoor dat de neus van het toestel automatisch omlaag wordt geduwd.

In een rapport van het Ethiopische onderzoeksteam staat dat de piloten zich aan de procedures van Boeing hielden, maar ze konden het in Ethiopië verongelukte vliegtuig niet onder controle houden. Volgens een eerste rapport van onderzoekers naar de dodelijke vliegramp maakte vlucht 302 van Ethiopian Airlines herhaaldelijk een duikvlucht. De onderzoekers zeggen dat Boeing het besturingssysteem (MCAS) moet herbekijken.

Muilenburg verzekert in een videoboodschap dat zijn bedrijf vertrouwen blijft hebben in de 'intrinsieke veiligheid' van het toestel 737 MAX, waarmee de vliegtuigongevallen gebeurden. Hij belooft dat software-updates van het automatische controlesysteem het toestel 'een van de veiligste toestellen ooit zullen maken', klonk het donderdag. De update zou één van de volgende weken moeten gebeuren.

Met de software-update zou een ongeval door het besturingssysteem onmogelijk worden, verzekert Muilenburg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud