CEO Boeing weg, cashburn blijft

Dennis Muilenburg, de oud-CEO van Boeing. ©REUTERS

De redactie kiest de meest opmerkelijke grafieken van het afgelopen jaar. Vandaag: Boeing en zijn cashprobleem.

©MEDIAFIN

Niemand zal een traan laten om Dennis Muilenburg. De ex-CEO van Boeing slaagde erin bij het probleemdossier van het aan de grond genagelde werkpaard 737 MAX iedereen op stang te jagen: aandeelhouders, toezichthouders en de nabestaanden van de twee gecrashte toestellen. Plus: de luchtvaartmaatschappijen.

In The New York Times staat een onthullende anekdote: in september woonde Muilenburg op een ranch in Wyoming een informele ‘Conquistadores del Cielo’-bijeenkomst met luchtvaart-CEO’s bij. Terwijl de toplui van de luchtvaartmaatschappijen verbroederden bij een biertje, stelden ze tot hun verbazing vast dat Muilenburg meestal in zijn eentje gaan fietsen was. Bizar voor een bedrijf dat alle zeilen moet bijzetten om morrende klanten aan boord te houden.

Boerenzoon uit Iowa

De anekdote illustreert waarom de boerenzoon uit Iowa na 34 jaar moest opkrassen. De problemen blijven: het beurshuis Jefferies raamt dat Boeing dit kwartaal ruim 4 miljard dollar cash zal bloeden omdat de vliegtuigbouwer 737 MAX’en blijft produceren en vervolgens parkeert. Ook als de productie in januari gestaakt wordt, zal de cashburn aanhouden. JPMorgan schat bijna 1 miljard dollar omdat het personeel elders ingezet wordt en ook toeleveranciers steun krijgen.

Wees maar zeker dat de nieuwe CEO, David Calhoun, de deur van de luchtwaakhond FAA zal platlopen om de MAX weer in de lucht te krijgen. Hopelijk doet hij dat iets subtieler dan Muilenburg. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud