Advertentie

Ceo United misloopt promotie door schandaal

Oscar Munoz reageerde als ceo bijzonder onhandig op een incident met een passagier van United Airlines. ©Bloomberg

De ceo van luchtvaartmaatschappij United Oscar Munoz zou volgens zijn contract volgend jaar voorzitter worden. Maar na een recent schandaal met de hardhandige uitzetting van een passagier gaat die benoeming niet door.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Continental laat in een droge mededeling aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC weten dat het contract van CEO Oscar Munoz aangepaat wordt. Zijn bevoegdheden worden ingeperkt na publieke verontwaardiging over hoe het bedrijf omging met een overboekte vlucht.

In een nieuwe versie van het contract van Munoz staat dat de raad van bestuur zal beslissen over wie volgend jaar de voorzitter van de Amerikaanse luchtvaartgigant wordt. De afspraak dat Munoz volgend jaar naar die positie zou doorschuiven, wordt daarmee geschrapt.

Tegelijk komt er ook een aanpassing van de verloning van Munoz, die vorig jaar 18,7 miljoen dollar (17,5 miljoen euro opstreek) opstreek. De vergoeding voor dit jaar zal meer gelinkt worden aan verbeteringen in klantentevredenheid.

Hersenschudding

Net die parameter bereikte de voorbije dagen een dieptepunt nadat passagier David Dao hardhandig verwijderd van een overboekte vlucht eerder deze maand in Chicago. De passagier liep volgens zijn advocaat een zware hersenschudding op, brak zijn neus en verloor twee tanden. De man zal de luchtvaartmaatschappij vervolgen.

De filmpjes die passagiers maakten van het incident op ene vlucht van United Airlines

De beelden van het incident verspreidden zich als een lopend vuurtje en zorgden voor een mediastorm. Die verergerde toen een interne mail van Munoz uitlekte waarin hij de passagier 'agressief' en een 'ordeverstoorder' noemde.

Excuses

Op sociale media werd opgeroepen tot een boycot van het bedrijf, en het aandeel van United Continental zakte fors. Munoz moest twee dagen later door het stof. Hij excuseerde zich met de mededeling dat 'Niemand zou ooit zo behandeld mogen worden'.

Het bedrijf kondigde een intern onderzoek aan naar het incident, waarvan de resultaten op 30 april gepubliceerd zullen worden.

Munoz, een voormalige spoorbaas, werd in 2015 ceo van United. Zijn positie stond al een tijd onder druk omdat investeerders eisten dat de het bedrijf het beter moest doen, onder meer qua klantentevredenheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud