CEO verlaat Swissport Belgium op kantelmoment

Swissport en Aviapartner voeren momenteel een harde strijd om het nieuwe contract van Brussels AIrlines. ©BELGA

Pieter Van den Nieuwenhuizen stapt in maart 2018 op als CEO van de bagageafhandelaar Swissport Belgium. De timing is opmerkelijk, aangezien binnenkort het nieuwe afhandelingscontract van Brussels Airlines wordt toegewezen.

Van den Nieuwenhuizen kondigde zijn vertrek aan op de ondernemingsraad, meldde Swissport donderdag.

De beslissing komt er op een verrassend moment. Swissport, de belangrijkste afhandelaar op Brussels Airport, voert een beenharde strijd met concurrent Aviapartner om het nieuwe afhandelingscontract van Brussels Airlines, dat 35 miljoen euro per jaar waard is. De toekenning van het belangrijkste contract op de luchthaven wordt binnenkort verwacht. 

Swissport verkeert in een belabberde financiële toestand. Op een omzet van 97 miljoen euro maakte Swissport Belgium in 2015 een verlies van meer dan 5 miljoen euro, blijkt uit de jaarcijfers, die pas vorige maand werden gepubliceerd. 

Volgens het bedrijf is dat te wijten aan het huidige, erg verlieslatende contract, dat het in 2012 met Brussels Airlines sloot. De daaropvolgende zware besparingen lokten in 2013 een legendarische vijfdagenstaking uit bij Swissport. Compensaties voor de werknemers verergerden de financiële situatie nog. Swissport, na vele overnames vandaag in handen van het Chinese conglomeraat HNA, verloor sinds 2012 bijna 7 miljoen euro per jaar aan het contract met Brussels Airlines. 

Sociaal klimaat

Van den Nieuwenhuizen werd na de vijfdagenstaking binnengehaald om het sociale klimaat te verbeteren. Maar de voorbije jaren braken om de haverklap stakingen bij het personeel uit. De directie was een duiventil. Begin oktober kondigde Swissport een akkoord met de vakbonden aan om het sociale klimaat te verbeteren.

De CEO blijft nog tot maart aan boord bij Swissport Belgium. Hij vertrekt naar eigen zeggen 'om persoonlijke redenen'. 

Pieter Van den Nieuwenhuizen bekleedde eerder topfuncties bij Touring en het beveiligingsbedrijf G4S. Zijn naam circuleerde ook als mogelijke CEO van de NMBS, een functie die uiteindelijk naar Sophie Dutordoir (ex-Electrabel) ging. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud