Charleroi verliest 200.000 Ryanair-klanten

©Photo News

De gedeeltelijke verhuis van Ryanair van Charleroi naar Zaventem, kost de Waalse luchthaven hooguit 200.000 klanten, zo verwacht de Ierse budgetvlieger. Intussen overtreft de verkoop in Brussels Airport de verwachtingen.

Ryanair, dat Charleroi uitbouwde als één van zijn grootste bases, is sinds einde februari ook actief van op Brussels Airport. In Charleroi bestond de vrees dat daardoor 300.000 tot 800.000 klanten verloren zouden gaan. De precieze impact is tot nog toe onduidelijk, maar volgens Jonathan Brisy, verkoopsdirecteur bij Ryanair voor België, is er van een aderlating geen sprake en zou het verlies beperkt blijven tot maximum 200.000. 

'Dit jaar zullen we meer dan 5 miljoen passagiers vervoeren van en naar Charleroi', aldus Brisy. In 2013 waren het er nog bijna 5,5 miljoen. Het komende winterseizoen opent Ryanair twee nieuwe routes vanuit de Waalse luchthaven, meer bepaald naar Praag - in concurrentie met Jetairfly - en Boekarest - in concurrentie met Wizzair. Op 11 bestaande routes gaat de frequentie omhoog, aldus Brisy. Daarmee biedt Ryanair vanaf oktober 56 routes aan, 'maar het worden er allicht nog meer', zegt Brisy.

Tijdens de winter zal Ryanair van op Brussels Airport net zoals vandaag 9 routes aanbieden, goed voor 158 vluchten per week en naar schatting 1,5 miljoen klanten. Dat zijn er evenveel als vandaag, met uitzondering van de lijn naar Ibiza, maar die wordt enkel in juli en augustus gevlogen. Volgens Brisy overtreft de vraag in Brussel de verwachtingen. 'We halen op onze vluchten vanuit Brussels Airport een bezettingsgraad die hoger ligt dan het gemiddelde op ons netwerk.' 

Charleroi

Brussels South Charleroi Airport ontving vorig jaar 6,7 miljoen passagiers, goed voor een stijging met vier procent. Daarvan waren er dus 5,5 miljoen Ryanair-klant. Het marktaandeel van de Ieren zakte zo voor de eerste keer onder 85 procent. Omdat zowel Jetairfly als Wizzair extra routes aankondigden en sindsdien ook het Turkse Pegasus actief is én omdat Ryanair een stuk capaciteit verhuisde naar Zaventem, zal het aandeel van de Ieren verder dalen.

Voor heel België mikt Ryanair op een netto-aangroei van circa 1,3 miljoen klanten, het saldo van het verlies van 0,2 miljoen in Charleroi en de verwachte trafiek van 1,5 miljoen in Brussels Airport. 'De twee luchthavens blijken erg complementair, maar Charleroi blijft hoe dan ook voor ons de belangrijkste basis in België', besloot Brisy.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud