Chinese luchtvaartmaatschappijen willen compensatie voor Boeing-problemen

©REUTERS

China's drie grootste luchtvaartmaatschappijen vragen een schadevergoeding van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing. De problemen met de 737 MAX hebben ons op kosten gejaagd, zeggen ze.

China was het eerste land dat wereldwijd de 737 MAX-toestellen aan de grond hield na de crash van het toestel in Ethiopië afgelopen maart, waarbij 157 mensen om het leven kwamen.

De luchtvaartbedrijven Air China, China Southern Airlines en Eastern Airlines zeggen dat ze door die maatregel, en door de uitgestelde levering van nieuwe Boeings, veel vluchten moesten schrappen. Ze willen Boeing laten opdraaien voor de kosten.

Maatregelen

De eis komt een dag voor een belangrijke vergadering van de wereldwijde luchtvaartregulatoren in Dallas. De Amerikaanse waakhond FAA gaat er een briefing geven over de maatregelen om nieuwe problemen met het toestel te vermijden. Op basis daarvan wordt beslist over het al dan niet verlengen van de Boeing-ban.

De Chinese maatschappijen zijn niet de eersten die schadevergoedingen eisen. Ook Turkish Airlines, United Airlines, Ryanair en Flydubai hebben daar al om gevraagd. Maar de Chinese claims krijgen wel extra gewicht in het licht van het escalerende handelsconflict tussen China en de VS.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud