Advertentie
Advertentie

Corona duwt Brussels Airlines 143 miljoen euro in het rood

©BELGAIMAGE

De coronacrisis blijft wegen op de cijfers van Brussels Airlines, dat in het eerste halfjaar een verlies van 143 miljoen euro leed en zich niet wil uitspreken over de rest van het jaar. Het moederbedrijf Lufthansa verwacht vanaf het derde kwartaal weer winst te maken.

Brussels Airlines heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een verlies van 143 miljoen euro geleden door de coronacrisis. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij donderdagochtend bekendgemaakt. In de eerste jaarhelft van 2020 was dat nog 211 miljoen euro.

Het verbod op niet-essentiële reizen in het eerste kwartaal en de aanhoudende reisbeperkingen hebben de passagierscijfers van de luchtvaartmaatschappij zwaar beïnvloed. In vergelijking met het eerste semester van 2020, toen alle vluchten van 21 maart tot 14 juni 2020 opgeschort werden, heeft Brussels Airlines 55 procent minder vluchten uitgevoerd (6.295 ten opzichte van 14.114). 

Het verbod op niet-essentiële reizen in het eerste kwartaal en de aanhoudende reisbeperkingen hebben de passagierscijfers zwaar beïnvloed.
Brussels Airlines

Dat woog op de inkomsten, die in het eerste halfjaar daalden met 45 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, tot 138 miljoen euro. Brussels Airlines vervoerde 57 procent minder passagiers tussen januari en juni tegenover dezelfde periode vorig jaar. De bezettingsgraad zakte 11,7 procentpunten naar 60,7 procent.

'De crisis dwong Brussel Airlines, na een goed begin van het jaar, om haar operaties bijna volledig op te schorten tussen half maart en half juni 2020. Sindsdien ligt het productieniveau aanzienlijk lager en heeft het zich nog niet hersteld tot op het niveau van voor de crisis.' In de eerste jaarhelft van 2021 daalden de kosten met 37 procent tot 290 miljoen euro, vooral omdat er minder kosten waren voor de aankoop van materialen en diensten.

Lufthansa

Voorspellingen voor de rest van het jaar doet Brussels Airlines niet, in tegenstelling tot moederbedrijf Lufthansa. De Duitse luchtvaartmaatschappij voorziet voor het derde kwartaal dat de trafiek weer stijgt naar 50 procent van het precrisisniveau. Tegen dan verwacht Lufthansa ook weer winst te maken.

Dankzij een forse toename van de vraag durft Lufthansa, Europa's grootste luchtvaartgroep, weer vooruitkijken. 'Alleen al in juni is het aantal reservaties verdubbeld tegenover het begin van het kwartaal', klinkt het.  In het tweede kwartaal kon het zijn verlies terugdringen naar 756 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg het verlies nog 1,5 miljard.

50 procent
Trafiek
Voor het derde kwartaal voorziet Lufthansa dat de trafiek stijgt naar 50 procent van het precrisisniveau en verwacht het bedrijf dat het weer winst zal maken.

Voor het volledige jaar verwacht CEO Carsten Spohr dat het verlies minder hoog zal zijn dan in 2020. In 2021 zal de aangeboden capaciteit op zowat 40 procent van die van 2019 liggen.

Het moederbedrijf van Brussels Airlines werd door de Duitse overheid gered van het faillissement. Er loopt een grote herstructurering, waardoor al 30.000 van 130.000 banen geschrapt zijn. Dat heeft geleid tot 1,1 miljard euro aan besparingen op 1,8 miljard euro geplande besparingen. 'Die maatregel doet heel veel pijn, maar is noodzakelijk om de 100.000 resterende jobs te behouden', zegt Spohr.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud