Advertentie

Cyprus Airways blijft aan de grond

©REUTERS

De staatsgecontroleerde luchtvaartmaatschappij Cyprus Airways is vrijdag gestopt met vliegen, enkele uren nadat bekend raakte dat de maatschappij illegale staatssteun moet terugbetalen.

De luchtvaartmaatschappij Cyprus Airways moet na een beslissing van de Europese Commissie ongeveer 65 miljoen euro staatssteun plus interesten terugbetalen.

‘Cyprus Airways ontving grote hoeveelheden overheidsgeld sinds 2007, maar slaagde er niet in te herstructureren en leefbaar te worden zonder aanhoudende overheidssteun’, stelde eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager. Nog meer overheidsgeld in de maatschappij pompen, heeft volgens de Deense eurocommissaris dan ook geen zin.

Activiteiten opgeschort

Ook volgens de Cypriotische minister van Financiën, Harris Georgiades, is de luchtvaartmaatschappij niet in staat de staatssteun terug te betalen en zijn de activiteiten daarom opgeschort. Er zal een beheerder worden aangesteld, en de licentie van de maatschappij zal worden ingetrokken. Passagiers die al een ticket hebben krijgen een compensatie.

Het in 1947 opgerichte Cyprus Airways telt zes vliegtuigen en ruim 500 werknemers. Het bedrijf wordt gecontroleerd door de staat. De Cypriotische regering zocht de voorbije maanden vergeefs naar investeerders.

Genadeslag

De Europese beslissing dreigt de genadeslag te worden. Minister Marios Demetriades had donderdag al laten verstaan dat het bedrijf zijn activiteiten zou moeten staken indien de steun terugbetaald zou moeten worden. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud