Delvaux verruilt Sonaca voor bouwmaterialenreus Etex

Bernard Delvaux stond 13 jaar aan het hoofd van Sonaca en vertrekt er begin september. ©Tim Dirven

Topman Bernard Delvaux stapt op bij de Waalse luchtvaarttoeleverancier Sonaca. Hij wordt binnen enkele maanden CEO van de bouwmaterialengroep Etex. Dat vernam De Tijd. Bij Sonaca wordt hij opgevolgd door commercieel directeur Yves Delatte.

Delvaux vertrekt op 1 september bij Sonaca, na een loopbaan van dertien jaar. Hij gaat 'een nieuwe professionele opportuniteit aan'. Tegen de Franstalige krant La Libre verklaarde hij dat hij CEO zou worden 'van een grote industriële groep buiten de luchtvaart'.

Volgens onze informatie gaat het om de bouwmaterialenreus Etex. De wissel aan de top bij Etex is opmerkelijk, want het heeft er onder leiding van CEO Paul Van Oyen een boerenjaar op zitten, dankzij de topverkoop in doe-het-zelfzaken. Zijn mandaat bij Etex loopt eind dit jaar af.

Als een van de Belgische topmanagers draait Delvaux al decennia mee aan de top van overheidsbedrijven. In de jaren 80 hielp hij John Goossens om Belgacom (nu Proximus) om te vormen tot een modern telecombedrijf. Bij De Post (nu Bpost) deed hij die transformatie over als rechterhand van Johnny Thijs. Die ervaring deed hem over de tongen gaan als mogelijke opvolger van ex-Bpost-CEO Jean-Paul Van Avermaet, die enkele maanden geleden vertrok. Maar het wordt Bpost niet, zeggen meerdere bronnen.

Op sterven na dood

Delvaux nam in 2008 het roer over bij Sonaca, een overheidsbedrijf dat op sterven na dood was. Hij maakte van het kneusje een Waals luchtvaarticoon. Dat ging wel gepaard met de verhuis van en deel van de productie naar het buitenland.

Het bedrijf kreeg in 2020 klappen door de coronacrisis en de problemen met het Boeing 737 MAX-toestel. De overheden schoten Sonaca te hulp via een kapitaalverhoging van 50 miljoen euro en een bankenkrediet van nog eens 50 miljoen. De omzet kwam vorig jaar uit rond 430 miljoen euro, tegenover een budget van 800 miljoen. Vóór de coronacrisis mikte Delvaux op een brutobedrijfswinst (ebitda) van meer dan 90 miljoen voor 2020. Op hoeveel die winst uitkwam, is niet bekend.

Opvolger

Delvaux wordt bij Sonaca opgevolgd door Yves Delatte, die in 2012 aan boord kwam bij het bedrijf. Momenteel is hij commercieel directeur en voorzitter van Sonaca Aircraft, het filiaal dat zich bezighoudt met de productie van een klein vrijetijdsvliegtuigje. De raad van bestuur van Sonaca heeft Delatte benoemd met de opdracht om de continuïteit te verzekeren, 'met een accent op het behoud van een belangrijke activiteit in Wallonië'.

Sonaca is voor 85 procent in handen van het Waals Gewest via de Waalse investeringsmaatschappij SRIW. Het overige deel zit bij de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM). Bij Sonaca, met zetel in Gosselies, werken 3.400 mensen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud