opmerkelijk

Derde CEO in één jaar weg bij Swissport Belgium

©BELGA

De bagageafhandelaar Swissport Belgium ziet opnieuw zijn CEO vertrekken.

Swissport Belgium, de belangrijkste afhandelaar van bagage op Brussels Airport, raakt maar niet op het rechte pad. Peter De Maesschalck is niet langer CEO van het al jaren verlieslatende bedrijf, blijkt uit zijn LinkedIn-profiel. 'Er zijn wijzigingen geweest op internationaal niveau', bevestigt de woordvoerder van het bedrijf.

Daarmee verlaat de derde CEO in amper een jaar het kwakkelende Swissport. In maart 2018 gooide Pieter Van den Nieuwenhuizen na vele jaren de handdoek in de ring. Van den Nieuwenhuizen dook niet veel later op als nieuwe topman van Swissports grote concurrent Aviapartner in Nederland.

Peter Isaac, een voormalige directeur van Lidl België, volgde Van den Nieuwenhuizen op. Maar Isaac bleef amper drie maanden aan als CEO, voor hij de Belgische activiteiten van de Nederlandse supermarktketen Jumbo ging leiden. De Maesschalck, die sinds 2015 al financieel directeur van Swissport Belgium was, verving Isaac vorige zomer. Maar ook zijn verblijf aan de top duurde dus niet lang. De Maesschalck wilde niet reageren.

Verlies

Swissport zit al langer in woelig water. Volgens de laatste beschikbare cijfers boekte Swissport Belgium in 2017 een bedrijfsverlies van 4,4 miljoen euro op een omzet van 79 miljoen euro. Het bedrijf moest al meerdere kapitaalverhogingen doorvoeren en wordt al jaren geteisterd door sociale conflicten.

Swissport boekte onlangs wel twee successen. Eind 2017 kon het zijn levensbelangrijke contract met Brussels Airlines vernieuwen. In februari 2018 verlengde Brussels Airport de licentie van Swissport en Aviapartner. Sindsdien is de sociale onrust bij Swissport fel afgenomen, behalve in de vrachtafdeling. Bij concurrent Aviapartner brak vorige herfstvakantie wel nog een dagenlange staking uit, die de hele nationale luchthaven platlegde.

Ook internationaal is Swissport al jaren het noorden kwijt. Begin 2018 maakt de Chinese eigenaar HNA bekend Swissport naar de beurs te willen brengen om zijn financiële moeilijkheden te verlichten. Enkele maanden later bliezen de Chinezen dat plan al weer af. HNA is al langer op zoek naar een overnemer voor Swissport.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud