Derde trafiekdaling op rij voor Zaventem

foto Nicolas Lambert ©BELGA

Brussels Airport zag in november zowel zijn passagiersaantallen als zijn vrachtonnen dalen. Sinds september gaat het bergaf met de trafiek in Zaventem.

Het verkeer op Zaventem kent een zorgwekkende evolutie. Voor de derde maand op rij ontving Brussels Airport minder passagiers dan in dezelfde periode van 2011. Bovendien is die daling telkens groter geworden. Gecumuleerd houdt de luchthaven na elf maanden nog een groei van nauwelijks 1,1 procent over tot 17,74 miljoen reizigers.

Dezelfde trend geldt voor het vrachtverkeer, alleen is die nog veel meer uitgesproken: in september was er een daling met 8,8 procent, in oktober liep die al op tot 12,9 procent en vorige maand donderde de cargo met 16,8 procent achteruit. Gecumuleerd heeft het vrachtverkeer met 424.734 ton nu al een achterstand van 1,9 procent tegenover 2011.

Brussels Airport sust in een communiqué dat de vermindering van het aantal passagiers 'toe te schrijven is aan de algemene trend in de economie' en dat ook de cijfers van de cargo 'volledig in lijn liggen met de negatieve evolutie van het vrachtverkeer in geheel Europa'. Vorige week nog kondigde de luchthaven voor 200 miljoen euro investeringen aan op Brucargo.

De achteruitgang bij de passagiers komt volledig op rekening van de korteafstandsvluchten, zeg maar het Europese netwerk. Het intercontinentaal verkeer daarentegen blijft verder groeien, 'vooral bij Brussels Airlines en andere Star Alliance-partners'. Brussels Airlines startte in juni een dagelijkse lijn naar New York en verhoogde ook zijn aanbod op Afrika.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud