Dertigdagenstaking Iberia van start

Op de luchthaven van Barajas (Madrid) checken passagiers of hun vlucht wel doorgaat (Foto AFP)

Bij de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia worden maandag 126 vluchten geschrapt. Dat is ruim een derde (38%) van het totaal aantal geprogrammeerde vluchten. Het gaat om de eerste 24-urenstaking van een eerder aangekondigde reeks van dertig stakingsdagen.

Van maandag 9 april tot 20 juli wordt elke vrijdag en maandag het werk neergelegd. De piloten protesteren tegen de komst van de lagekostenmaatschappij Iberia Express.

Getroffen vluchten maandag zijn onder meer verbindingen tussen Madrid en Frankfurt, Düsseldorf en Berlijn. De website van Brussels Airport maakt voorlopig geen melding van annulaties van Iberia-vluchten vanuit en op Brussel.

Iberia Express ging op 25 maart van start. De lagekostenmaatschappij is evenwel niet naar de zin van de vakbonden, die jobverlies vrezen.

De voorbije maanden werd ook al geregeld gestaakt tegen de komst van Iberia Express. Zo vonden in december al 12 stakingsdagen plaats, waarbij telkens een derde van de geplande vlucht niet doorging. Die acties kostten Iberia ongeveer 36 miljoen euro.

Onderhandelingen tussen de pilotenvakbond Sepla en de Iberia-directie hebben tot dusver niets opgeleverd. Volgens Sepla wordt met de oprichting van Iberia Express de lopende cao geschonden. Steeds volgens de vakbond wil Iberia 40 toestellen overhevelen van het moederbedrijf naar de budgetdochter, waardoor '8.000 banen' zouden verdwijnen. De directie verwijt de bond zijn 'onverantwoorde en overzettelijke houding'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud