Doek valt ook over Neckermann

©Photo News

Ook in België vallen de activiteiten van Thomas Cook nu zo goed als stil. Klanten mogen niet meer vertrekken op reis. Rekeningen zijn geblokkeerd.

Met een dag vertraging vallen de activiteiten van Thomas Cook ook in ons land stil. Nadat de reisorganisatie maandag al uit voorzichtigheid geen nieuwe klanten aanvaardde, besloot Brussels Airlines maandagavond laat twee chartervluchten met uitsluitend Thomas Cook-klanten niet te laten vertrekken.

Dinsdagochtend besloot Thomas Cook zijn klanten die een pakketreis boekten en op een gewone Brussels Airlines-vlucht vliegen niet te laten vertrekken.

Het ging om twee retourvluchten naar de Tunesische bestemmingen Enfidha en Djerba. Dat zijn zuivere chartervluchten die Brussels Airlines voor Thomas Cook uitvoert.  

Dinsdagochtend besloot Thomas Cook vervolgens om ook zijn klanten die een pakketreis boekten en op een gewone Brussels Airlines-vlucht vliegen - samen met andere reizigers - niet te laten vertrekken. 

Wie geen pakketreis boekte - zoals een klassieke citytrip - kan volgens Thomas Cook wel nog vertrekken. Volgens het bedrijf zijn klanten van wie de reis is geannuleerd persoonlijk op de hoogte gebracht.

Geldproblemen

De annulaties tonen dat ook de geldproblemen bij Thomas Cook België groot worden. Brussels Airlines zegt dat het de twee vluchten schrapte omdat de touroperator al weken de facturen niet betaalt. 

Noodnummer Buitenlandse Zaken

De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft het noodnummer +32 2 501 40 00 geopend om Belgen in het buitenland bij te staan die problemen ondervinden door de situatie bij de reisgroep Thomas Cook.

Op Radio 1 wilde Leen Segers, de woordvoerster van Thomas Cook, niet ingaan op de vraag of wie de reis geannuleerd ziet zijn geld terugkrijgt. Ze verwees hen door naar het Garantiefonds Reizen.

Lonen

Maandag bleek al dat de banken de rekeningen van de Belgische tak van Thomas Cook hebben geblokkeerd. Daardoor is het niet zeker of de lonen van september kunnen worden betaald. 'We doen ons best om de lonen te storten', zegt een woordvoerder van Thomas Cook. 

'Als de uitbetaling van de lonen niet lukt, vrees ik dat het verhaal eindig wordt. Dan stevenen we af op het einde van Thomas Cook België', zegt ACV-vakbondsman Patrick Van Holderbeke.

Financieel onvermogen

Dinsdag is ook het Garantiefonds Reizen begonnen met het repatriëren van gestrande reizigers. Om dat te kunnen doen moest eerst officieel worden vastgesteld dat Thomas Cook België niet meer in staat is zijn verplichtingen na te komen.

Die vaststelling is gebeurd, zegt algemeen directeur Mark De Vriendt op Radio 1. 'We hebben het financieel onvermogen vastgesteld als een falen voor het faillissement en kunnen als verzekeringsmaatschappij in actie schieten.'

Duitse hoop

Dat Thomas Cook België niet meteen de boeken sloot nadat het Britse moederbedrijf dat had gedaan, komt omdat het bedrijf operationeel weinig samen doet met de Britten. De band met Duitsland - de spil op het Europese vasteland - is veel sterker. 'De landen op het continent gebruiken dezelfde IT-systemen en sluiten samen contracten met hotels', zegt iemand die het bedrijf goed kent. 'De Britse activiteiten stonden er vrij los van.'

In België leeft daarom de hoop dat de activiteiten op het Europese continent - die winstgevend zijn - uit het faillissement worden gered.


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud